2021. 09. 09. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Alkalmazás követi nyomon az ember mozgását és a koronavírust

Mesterséges intelligencia -  Alkalmazás követi nyomon az ember mozgását és a koronavírust

Egyes szakemberek régóta szeretnék elemezni, miként mozognak az emberek a mindennapi életben, ez azonban a koronavírus megjelenésével még lényegesebbé vált – és született egy alkalmazás.

Bizonyos területek számára hosszú ideje fontos, hogyan is mozognak a mindennapokban az emberek – elsősorban azoknak, akik új infrastrukturális projekteket dolgoznak ki: várostervezők, közlekedési mérnökök.
 
A koronavírus jelentkezésével, a korlátozások és karantén-szabályok megjelenésével azonban – amelyek közvetlenül kapcsolhatók az emberek mozgásához – a mobilitási minták drámai módon megváltoztak.
 
Ahhoz, hogy megértsék, miként befolyásolta a koronavírus az emberi mozgást globális szinten, két szakember kifejlesztette a Covid-19 vs. Humán Mobilitás elnevezésű, innovatív és interaktív alkalmazást. Olvasd el: Mesterséges intelligencia és koronavírus: köhögő emberek segítenek az algoritmusnak
 
Shouraseni Sen Roy, a Miami Egyetem Művészeti és Tudományos Főiskola Földrajz és Fenntartható Fejlődés Tanszékének professzora Christopher Chapin végzős hallgatóval együtt új tanulmányban osztotta meg az emberek mozgása, a kormányzati politikák és a Covid-19 esetek közötti összefüggéseket.
 
Adathalmaz és alkalmazás - az emberek mozgásának megértése konkrétabb döntésekhez vezethet
Adathalmaz és alkalmazás - az emberek mozgásának megértése konkrétabb döntésekhez vezethet
 
„Makroszinten az emberek mozgásmintáinak megértése segíthet befolyásolni a magasabb szintű politikákra vonatkozó döntéshozatalt - például a gyülekezési korlátozásokat, a maszkviselési ajánlásokat, valamint a fertőző betegségek terjedésének nyomon követését - mondta Sen Roy. - Helyi szinten az emberek mozgásának megértése konkrétabb döntésekhez vezethet, például arra vonatkozóan, hol kell létrehozni a vizsgálati- vagy az oltási helyeket.”
 
Chapin nagy adathalmazok gyűjteményét felhasználva három független forrásból fejlesztette ki a webalkalmazást: az egyik az Apple Maps, amely adatokat szolgáltat az emberi mozgásról gyalogláson, vezetésen, tömegközlekedésen keresztül; a másik az Oxfordi Egyetem Covid-19 kormányzati válaszkövetője, amely információkkal szolgál a járvány idején végrehajtott kormányzati politikákról; a harmadik a koronavírus-esetek globális szinten, melyeket a Johns Hopkins Egyetem gyűjtött össze.
 
Az adatalkalmazás összeállítása egy igen ambiciózus projekt volt – hangsúlyozta Chapin, aki a Journal of Geovisualization and Spatial Analysis szakfolyóiratban ismertette kollégájával az eredményeket. Mostantól más kutatók is hozzáférhetnek a koronavírusról és az emberi mobilitásról szóló, hatalmas mennyiségű adathoz, világszinten.
 
Az interaktív webalkalmazás felhasználói kiválaszthatnak egy országot, államot vagy megyét az Egyesült Államokban és megtekinthetik az emberi mobilitás és a Covid-19 esetek közötti összevetéseket. Emellett a koronavírus terjedésével kapcsolatos kormányzati politikákkal kapcsolatos információkat is átnézhetik. Olvasd el: 100 százalékos pontossággal szagolja ki a koronavírust a Covid-detektor
 
Sen Roy elmondta: a bevezetés óta folyamatosan frissítik az alkalmazást megfelelő adatokkal, rendszeres időközönként. A webalkalmazás érdekes vizualizációkat készít: ezek lenyűgöző tendenciákat tárnak fel egy adott területre jellemzően, melyeket egyébként fel sem lehetne ismerni.
 
Az adatok feltárása során a kutatók rábukkantak néhány esettanulmányra - melyek érdekes tendenciákat sugalltak. Például kiderült, hogy New Orleans-ban az alkalmazás 2020 február végén az emberi mobilitást illetően ugrást mutatott és ez egybeesett a Mardi Gras-ünnepségekkel.
 
A kutatók bíznak benne, hogy sikerül még nagyobb érdeklődést kiváltani az alkalmazás iránt, ami segíthet nekik és más kutatóknak abban, hogy lássák, milyen hatással van a Covid-19 a világunkra.
 
S noha az alkalmazás a koronavírus-járvány kapcsán készült, a keret meglehetősen könnyen módosítható, azaz hasonló alkalmazást hozhatnak létre például a természeti katasztrófákra is - amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő adatkészletek.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.