2021. 09. 18. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Almát, szőlőt, dinnyét gondoz az új japán robot

Mesterséges intelligencia - Almát, szőlőt, dinnyét gondoz az új japán robot

Gyümölcstermesztők már tesztelik a legújabb japán mezőgazdasági robotot, mely nemcsak permetezi, locsolja is a növényeket – köztük almát, citrusféléket, dinnyét és szőlőt.

Júniusban jelentette meg R150 típusú modelljét a XAG vállalat a japán piacon – mostanra pedig gőzerővel folyik a tesztelése. Gyümölcstermesztők vetik be a robotot az alma-, szőlő-, görögdinnye- és citrusfélék gondozásában, az ugyanis terményszórásra és öntözésre is alkalmas. robot_dinnye_alma_01
 
A japán Yamagata prefektúra egyike azon területeknek, ahol az ország a Shine Muscat prémium szőlőfajtát termeszti. A gazdák itt vetették be a „farmer robotot”, mely alulról felfelé képes permetezni a szőlőt. Olvasd el: Munkaerő híján robot láthatja el az almaültetvényeket Japánban
 
A méretes, mag nélküli japán szőlőt 2007 óta széles körben exportálják más ázsiai országokba. S miközben Japán 1200 hektárt szán arra, hogy ezt a prémium szőlőt termessze, a vidéki területeken jellemzővé váló, növekvő munkaerőhiány kihívást jelent az exportigény kielégítésére.
 
A robotok ezen a téren óriási segítséget jelenthetnek.
 
A mobilalkalmazással vezérelhető R150 precízen permetezi a termést és elháríthatja a kártevő rovarokat vagy betegségeket.
 
A XAG úgy véli, ez nemcsak a munkaerőhiányt enyhíti – azt is megelőzi, hogy a mezőgazdasági dolgozóknak állandóan hajolgatni kelljen és megfájduljon a hátuk. Olvasd el: Munkaerőhiányát oldaná meg Japán a betakarító robottal
 
A prefektúra egy másik városában, Obanazawában szintén „csatasorba állították” a XAG R150-et. Itt dinnye öntözésére használták a szántóföldi bemutató keretében.
 
Az önvezető robot JetSprayer rendszer segítségével locsolta kiemelkedő precizitással a termést.
 
A gép képes előre meghatározott útvonalat követni a gazdasági területen, segítve ezzel a gyümölcstermesztőket a hatékony permetezésben és a mező öntözésében – mindez csökkenti a rovarirtók használatát és vizet is megspórol. 
 
A görögdinnyéknek életciklusuk során precíz öntözésre van szükségük – erre hagyományosan ún. csepegtető szalagokat használnak a gazdák, ugyanakkor a legtöbb dinnyetáblán göröngyös a terep és hosszú a sor, ami megnehezíti a műveletet és igen sok időt vesz igénybe. A robotok ezen a téren igen előnyös alternatívaként szolgálhatnak.
 
 
Japán célja 2025-re 2 milliárd jenre, majd 2030-ra 5 milliárd jenre növelni a mezőgazdasági exportot. A japán kormány új törvényekkel és rendeletekkel támogatja aktívan az intelligens gazdálkodási technológiákat.
 
A XAG arra törekszik, hogy a gazdákat egyre szélesebb körben ellássa könnyűsúlyú robotokkal, s ezzel kiváló minőségű gyümölcsöket termeszthessenek kevesebb ráfordítással.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.