2021. 08. 30. - 12:40

Mesterséges intelligencia - Robotbérlésre biztatja a Szilícium-völgy a kis amerikai üzemeket

Mesterséges intelligencia - Robotbérlésre biztatja a Szilícium-völgy a kis amerikai üzemeket

Új módszerrel igyekszik rávenni a kisvállalatokat az automatizálásra az amerikai Szilícium-völgy. Robotot lehet bérelni, ha nincs elég munkaerő.

A jobb technológia, illetve az emberi munkaerőnek kifizetett magasabb pénzek miatt növekedni kezdett a robotok iránti kereslet az Egyesült Államokban. Kevés jut azonban el a kisebb gyárakba, amelyek óvakodnak a nagy előzetes költség-befektetéstől és attól, hogy esetleg nélkülözniük kell a mérnöki hozzáértést.
 
A kockázati tőkések ezért elkezdtek egy új pénzügyi modellt támogatni: a robotokat lízingelni lehet. Csak telepíteni és karbantartani szükséges őket - ezzel csökkenthető a kockázat és a kezdeti költségek.
 
Saman Farid, korábbi kockázati tőkebefektető több mint egy évtizede fektetett be robotokba, s mint mondta, látja azok gyárakba juttatásának kihívásait – ezért létrehozott egy robotbérlettel foglalkozó céget, a Formic Technologies-t. A Lux Capital és az Initialized Capital, az önvezető autók korai befektetője támogatja, utóbbi az önvezetési technológiákkal foglalkozó Cruise startup korai befektetője is. Olvasd el ezt is: Hegesztőket helyettesíthetnek a robotok?
 
Segítő mesterséges intelligencia - Folyik a munka a Rapid Robotics-nál
Segítő mesterséges intelligencia - Folyik a munka a Rapid Robotics-nál
 
Garry Tan, a Capital korábbi partnere úgy látja, a robot-bérlések iránti érdeklődéssel kapcsolatban több dolog adódik össze: az olcsóbb és jobb robot számítógépes látásmód, a mesterséges intelligencia technológia, az alacsony kamatlábak.   
 
Növekedhet ugyanakkor az Amerika és Kína közötti feszültség is ezen a téren.
 
„Ez a három megatrend áll jelenleg a társadalom középpontjában, s most már az egészet áthatja” – állapította meg Tan.
 
A lízingelési modell az anyagi terhek nagy részét áthelyezi a robotot gyártó startupokra, ami magában hordozza a kockázatot, hogy a gyártó szerződését vagy megváltoztatja a terméket.
 
A kisebb gyárakban gyakran kisebb, személyre szabottabb termékeket készítenek, amelyekért nem éri meg robotot fenntartani. A Silicon Valley Robotics szerint - mely a robotgyártó startupokat támogatja – a finanszírozásuk korábban kihívást jelentett. Ennek ellenére azonban néhány nagyobb befektető is bele mer vágni. Olvasd el: Robotok válogathatják a gyümölcsöt és a zöldséget?
 
A kisebb üzemek robot-alkalmazására konkrét példák is vannak már Amerikában. A Polar Hardware Manufacturing-et üzemeltető Bob Albertnek 105 esztendős fémbélyegző gyára van Chicagóban, s robotot bérelt. Óránként kevesebb, mint 10 dollárt fizet egy robotért, míg az átlagos emberi munkás bére 20 dollár felett volt.
 
Albert úgy vélte, ha a robot jól dolgozik, sokat használják majd, s valóban elégedett a kezdeti eredményekkel.
 
Szintén bérelt robotot a Westec Plastics Corporation, egy családi tulajdonban lévő műanyag fröccsöntő gyár a kaliforniai Livermore-ban. 2020 januárjában szerezték be az elsőt, most pedig már három dolgozik az üzemükben. Havonta 3750 dollárt fizettek robotonként az első évben, a második évtől már csak 2100 dollárt.
 
Mint azt Tammy Barras vezető elmondta, a robot a nap 24 órájában, három műszakban dolgozik, gyakorlatilag kiváltott három kezelőt. Kiemelte, hogy évente mintegy 60 ezer dollár munkaerőköltséget takarítanak meg egyetlen robottal.
 
Barras, aki 102 embert foglalkoztat, azt is hozzátette azonban, hogy a robotok ma még nem tudják helyettesíteni az embereket, hiszen csak ismétlődő, egyszerű feladatokat tudnak elvégezni - például egy kerek műanyag henger felvételét és a cég logójának megfelelő oldalra bélyegzését.
 
A robotok akkor is jól dolgoznak ugyanakkor, ha a megfelelő emberek „kezében vannak” - jegyezte meg Jordan Kretchmer, a Rapid Robotics társalapítója és vezérigazgatója.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.