2021. 06. 23. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Munkaerő híján robot láthatja el az almaültetvényeket Japánban

Mesterséges intelligencia - Munkaerő híján robot láthatja el az almaültetvényeket Japánban

Robot végezte el egy almaültetvény beporzását a közelmúltban a Japánban levő Takayamában. Az új gépet a XAG robotgyártó mutatta be.

Takayama területén, egy almaültetvényen debütált a XAG R150 nevű új robotja Japánban. A szigetország nagymértékű munkaerőhiánnyal küzd a mezőgazdaságban, elsősorban annak köszönhetően, hogy társadalma öregedő. 
 
A hiány enyhítésében a terepen dolgozó robotok nagy segítséget jelenthetnek. 2020-ban a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati ​​Minisztérium kidolgozott egy precíziós mezőgazdasági ütemtervet az elkövetkező 10 évre. Olvasd el: Egész évben dolgozik a szőlőültetvényen ez a robot
 
A digitális technológiák, a terepi robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazása új növekedést eredményezhet Japán mezőgazdaságában.
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt robot könnyedén beporozza és permetezi az almaültetvényt
A mesterséges intelligencia-vezérelt robot könnyedén beporozza és permetezi az almaültetvényt
 
A szigetországban további problémát jelent a méhrajok számának csökkenése. Ha pedig kevés a rovar beporzó, az óriási hozamcsökkenést jelenthet a gyümölcstermesztők számára.
 
Ennek hatására a kutatók kísérleteket kezdtek végezni - a gyümölcsfák beporzásához terepi robotokat használtak.
 
Tavaly áprilisban a XAG Japan már bizonyította, hogy el tudja végezni az almafák beporzását fedélzeti JetSprayer segítségével, az R150 modellel.
 
A bemutatón az üzemeltető egy speciális kevert pollenoldatot öntött az XAG R150 folyadéktartályába. A gép ezután önállóan elindult és folyékony pollent szórt a Sun Fuji almákra, a számára előre beállított útvonalon. Olvasd el: Bortermelésben vetik be a legújabb robotot
 
Külön előny, hogy kitűnően vezérelhető távolról is: az üzemeltető egy okostelefonos alkalmazás segítségével beállíthatta a permetezési szöget és a szórás szélességét.
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt robot 10 perc alatt beporzott egy sor almafát. Ez azt jelenti, hogy 12-szer gyorsabban dolgozik, mint ahogyan egy kézi beporzás zajlik – mondta el a XAG. Olvasd el: 
 
 
Mi több, a szakemberek kevesebb vizet és pollent használtak, a robot meglehetősen nagy precizitása miatt.
 
A robotgyártó XAG szerint az R150-es modellel rövid idő alatt elvégezhető a nagyüzemi gyümölcsösök permetezése - a termelőknek pedig ezentúl nem kell aggódniuk amiatt, lesz-e elegendő ember a munkák elvégzéséhez.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.