2022. 10. 15. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Anime ihlette robotcselédek dolgoznak egy japán kávézóban

Mesterséges intelligencia - Anime ihlette robotcselédek dolgoznak egy japán kávézóban

Robotcselédek szórakoztatják és szolgálják ki az ügyfeleket egy japán kávézóban: az anime ihletésű robottestvérek nagy sikert arattak.

Nagy meglepetésben volt része annak, aki a közelmúltban betért a japán Akihabara melletti Triomphe szobalány-robotkávézójába. A helyiségben anime ihlette robotok dolgoztak.
 
A MaSiRo (azaz Maid Apprentice Substantiating Ideal Robot) projekt mögött egy japán csapat áll, ők hozták létre a három anime ihletésű robottestvért, amelyek korlátozott ideig szolgálták ki és szórakoztatták a kávézóba betérőket.
 
Régi álmuk vált valóra azzal, hogy elérték a céljukat – valójában azonban arra törekednek, hogy minden otthonba készíthessenek robotcselédeket. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - íme az első igazi robotkávézó
 
Mesterséges intelligencia - Anime ihlette robotcselédek dolgoznak egy japán kávézóban
Mesterséges intelligencia - Anime ihlette robotcselédek dolgoznak egy japán kávézóban
 
A robotok megalkotása nem volt egyszerű, mert – mint a csapat elmondta – nehéz megoldani a navigációt és szabad mozgást olyan helyeken, ami ismeretlen számukra, például valakinek a háza.
 
A MaSiRo projektet támogatja a Japán Belügy- és Kommunikációs Minisztériuma, bekerült az innovációs programjukba is. A csapat azt kapta feladatul, hogy létrehozzon egy cseléddekkel működő robotkávézó prototípust, ahol az ügyfelek kapcsolatba léphetnek a robotokkal.
 
A jelek szerint a fejlesztőcsapat igen sikeresen vette az akadályt.
 
A MaSiRo projekt keretében elkészült robottestvérek tipikus szobalány egyenruhában vannak, van vezető pincérnő is, ő a Masiro nevet kapta.
 
A robot fejpántos kamerájával ismeri fel az arcokat, a bólintáshoz mozgatja a nyakát és LCD-szemekkel figyeli a vendégeket.
 
Jobb kezében beépített fűtőtest van, amely felmelegíti a betérők kezét és finoman az asztalukhoz vezeti őket.
 
Ha a vendégek a vállára teszik a kezüket, könnyedén leguggol, mintha ez természetes reakció lenne részéről az érintésre.
Pózolni és búcsút inteni is képes. Olvasd el: Robot szolgál fel egy budapesti kávézóban
 
 
A kávézóban a főpincér robot fogadja a vásárlókat és kíséri őket az asztalhoz, s egyelőre csak az ő feladata a fizetések intézése - QR-kódon keresztül, amelyet a belépők érkezésükkor kapnak.
 
A Ciro és Ciya névre keresztelt „húgocskák” segítenek Masiro-nak a kávézóban. Ők képesek arra, hogy letérdeljenek, így a vendég akár lábtartónak is használhatja őket. A két robotlány esetében egyébként a kamerát a fülbe építették, ez rugalmasságot biztosít esetükben a hajdíszek és hajstílusok változtatása terén.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.