2021. 03. 13. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Arccal lehet fizetni az Amazon boltjában Londonban

Mesterséges intelligencia - Arccal lehet fizetni az Amazon boltjában Londonban

Nincs szükség a pénztár használatára az Amazon vállalat újonnan megnyitott londoni üzletében. Szenzorok és mesterséges intelligencia figyeli a vevőket, a kártyát arcfelismeréssel cserélték le.

Igazi sci-fi a sarki boltban: megnyitotta első olyan boltját az Amazon, amelyben kikerülhető a kassza, hiszen a fizetés arcfelismerés segítségével történik.
 
Az Amazon Fresh üzletet nyugat-Londonban, Ealing-ben már használják a vevők, akiket szenzorok és mesterséges intelligencia figyel. Ellenben csak olyan vásárlók mehetnek be, akiknek van okostelefonos applikációjuk a boltra. A rendszer beolvassa a telefonkódjukat, hogy beléphessenek – tudatta a Guardian.
 
A „csak sétálj ki” szlogennel nyitott üzletben azonban valóban elegendő összeszedni a kívánt termékeket és kilépni. Semmilyen érintkezésre nincs szükség másokkal. Olvasd el: Mesterséges intelligencia szolgál ki egy tokiói kisboltban
 
Az Amazon Fresh boltjában mesterséges intelligencia és érzékelők figyelik a vevőket és a termékeket
Az Amazon Fresh boltjában mesterséges intelligencia és érzékelők figyelik a vevőket és a termékeket
 
A polcokon lévő érzékelők észlelik, ha egy tárgyat eltávolítottak onnan, a mesterséges intelligencia-kamerák és egyéb technológiák pedig az emberek mozgását és a kiválasztott árukat figyelik az üzletben.
 
A számlát automatikusan a vásárló Amazon számlájára terhelik, amikor az elhagyja a boltot.
 
S bár a vásárlóknak munkatársakkal valóban nem kell kapcsolatba kerülniük, az üzlet valójában nagyjából 30 embert alkalmaz, s közülük öten a helyszínen is megjelenhetnek, lekérdezéseket kezelni, feltölteni a polcot, előkészíteni élelmiszereket. Olvasd el: A romlott húst is képes felismerni a mesterséges intelligencia
 
A boltban egyébként legalább 10 ezer termék található meg, köztük a mindenki által jól ismert márkák. Van benne szervízpult, ahol az Amazonon vásárolt egyéb tárgyak visszaadását vagy átvételét lehet intézni, de önkiszolgáló kávéfőzőkkel is ellátták az üzletet.
 
Amerikában egyébként az Amazon már 20 ugyanilyen jellegű boltot üzemeltet – Angliában egyelőre 30-at nyitna.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.