2020. 12. 03. - 09:30

Mesterséges intelligencia – Árgus szemmel figyel az új robot a szőlőültetvényen

Mesterséges intelligencia – Árgus szemmel figyel az új robot a szőlőültetvényen

Vadonatúj robottal állt elő egy cég: a modell precízen figyeli a szőlőskerteket és kezeli azokat. Mindezt önállóan teszi, releváns termelési paraméterek összeállítása mellett.

Új robotot alkotott egy szakember - a spanyol Valenciai Politechnikai Egyetem Mezőgazdasági Robotikai Laboratóriumával közösen -, mely ideális a szőlőültetvények felügyeletéhez és kezeléséhez.
 
A Francisco Rovira-Más által feltalált VineScout robot önállóan halad a szőlőültetvényeken, s térképeket készít a releváns termelési paraméterekről, így a víz állapotáról és a szőlőtőke robusztusságáról. Magába foglal környezeti érzékelőt, mely képes a hőmérséklet, a nyomás és a relatív páratartalom mérésére, valamint 3 termény-érzékelőt is tartalmaz az NDVI, a PRI és a lombkorona hőmérsékletének mérésére. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
Az adatokat egy rendszer dolgozza fel, mely térképeket készít a szőlőtermesztők és bortermelők számára az öntözéssel vagy a betakarítással kapcsolatos döntések meghozatalához.
 
A feltalálók szerint a robot a tesztfázisban gondok nélkül működött, s készen áll arra, hogy a gyártási szakaszba léphessen.
 
A VineScout robot korábbi változata tesztelés közben
A VineScout robot korábbi változata tesztelés közben
 
A különleges modell lítium-ion akkumulátorokkal működik. Úgy alkották meg, hogy egyszerre 2 sort (azaz egy-egy lombkorona oldalt) legyen képes figyelni. Feltalálói elmondták: önállóan navigál, amennyiben teljesülnek bizonyos körülmények. Ezek a következők: a termő szőlő szerkezete (függőleges rács); a sortávolság (1,8-3 méter, a lombkorona levágva); a fordulótávolság (5 méter) és a takarás maximális magassága (0,5 méter).
 
Az autonóm navigáció ezt követően úgy valósul meg, hogy a valós idejű adatokat egyesítik a 3D-szenzorral, a LiDAR-ral és 4 ultrahangos érzékelővel. Ezen érzékelő szenzorok ahhoz is asszisztálnak, hogy biztonsági okokból le lehessen állítani a robotot. Olvasd el: Távoli automata-töltő készül a robotoknak
 
Mesterséges intelligencia és egyszerű interfész
 
Az adatgyűjtés akkor kezdődik, amikor a vezérlő képernyőn kiválasztják a DATA és az AUT (automatikus bekapcsolás) gombokat. A VineScout robot elindul a szőlőskert sorain, s közben adatokat rögzít.
 
A leképezési küldetés bármikor leállítható az AUT fül kikapcsolásával vagy akkor, ha a kiválasztott sorokkal már elkészült. Az adatokat (fájlokból és térképekből álló) USB porton keresztül lehet lekérni.
 
A robot feltalálói abban bíznak: az intelligens módszer, mellyel a robot minden adatot mesterséges intelligenciával dolgoz fel, kombinálva azt egyszerű kezelőfelülettel és kezeléssel, megkülönböztetett figyelmet kap majd a piacon. A platform egyébként más növényekhez is igazítható.
 
A szerkezet külön előnye az is, hogy a rendszer nem igényel műholdas jelet a navigáláshoz. Önállóan és elektromosan működik, nulla károsanyag-kibocsátással.
 
Ezek a tulajdonságok ráadásul egy robusztus kialakítású, off-road használatra tervezett karosszériába kerültek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.