2020. 12. 01. - 09:45

Mesterséges intelligencia – Megjött a tereprendező robot

Mesterséges intelligencia – Megjött a tereprendező robot

Intelligens tereprendező robottal rukkolt elő egy cég. A Yardroid egy mini tankra hasonlít, akadályokon át, emelkedőkön és lejtőkön is jól közlekedik.

Újabb segítő robottal állt elő egy vállalat: a Whirly Max bemutatta Yardroid nevű robotját, melyet leginkább mini tankként lehetne leírni. Futhat bármilyen talajon, meg tud fordulni a helyszínen, felmászik függőleges helyekre és akár 45 fokos lejtőn is áthalad.
 
A Yardroid a cég szerint nagy előrelépést jelent, különösen a napjainkban már kapható robotfűnyírókkal szemben. A kerti mini tankot ugyanis számítógépes látás és mesterséges intelligencia kontrollálja. 
 
Megtalálja a továbbhaladás módját bármely területen, speciális számítógépes algoritmusok segítségével. Olvasd el: Érkezik az újabb intelligens permetező drón
 
Mesterséges intelligencia - a Yardroid robot locsol, gyomirtót szór és leveleket is fúj
Mesterséges intelligencia - a Yardroid robot locsol, gyomirtót szór és leveleket is fúj
 
Ahelyett, hogy véletlenszerűen keresztezné a gyepet, a Yardroid meghatározott mintát figyelembe véve közlekedik. Automatikusan megváltoztathatja a fűnyírás, kaszálás magasságát is.
 
Számos egyéb funkciója is van. Stabilizált vízpisztolyt szereltek a tornyába, amellyel képes vizet permezetni szinte bármely szögben, több mint 910 centiméter távolságra. Öntözésre, valamint kártevők, de madarak, így a seregélyek elűzésére is használható. Olvasd el: Napenergiát használ és számítógéppel lát az okos fűnyíró
 
A vízipisztolyt több mint 7,5 literes vízi tartály táplálja, melyet a mesterségesen intelligens Yardroid önállóan is fel tud tölteni – automata kísérőcsapos vízszelepen keresztül. Így gyakorlatilag napi több tíz liter vizet képes kiadni magából és ezzel locsolni.
 
A robotnak két kisebb folyadékszórója is van, amely kis mennyiségű kártevő- és gyomirtó permetezésére képes, így a rovarokat és a gyomokat is távoltartja – minimális vegyi anyag felhasználással.
 
A minitank tornyába levélfújót is építettek. A számítógépes látással és a mesterséges intelligenciával párosítva ez lehetővé teszi a Yardroid számára, hogy a hulladékot, leveleket elfújja az egyes felületek tisztán tartása érdekében. Olvasd el: 2 óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot
 
Ugyanazok a funkciók, amelyek lehetővé teszik a Yardroid számára a tereprendezést, ideálissá teszik arra, hogy a robot biztonsági őrként is működjön.
 
 
A robot kamerát és LED-pisztolyfényt alkalmaz a környezet vizsgálata céljából. Így felfigyel a betolakodókra, felvételt rögzít róluk és figyelmezteti őket – sőt, elvonja a figyelmet, késlelteti és potenciálisan elkergeti őket vízpermetezéssel.
 
A Yardroid magát is megvédi hasonló módszerekkel, beleértve, hogy elküldi a tulajdonosának jelenlegi GPS-koordinátáit. Az extra biztonság – és a lopás megakadályozása - érdekében a Yardroid jelszóval biztosítható, melyet csak a tulajdonos ismer.
 
A tankszerű mini robotot 2018 óta fejlesztették szakemberek. Valószínűleg 2021-ben kerül a piacra, s nagyjából 2500 dolláros áron (nagyjából 750 ezer forint) kerülne forgalomba.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.