2023. 01. 12. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Árut és csomagot szállít segítség nélkül az evoBOT

Mesterséges intelligencia - Árut és csomagot szállít segítség nélkül az evoBOT

Teljesen önállóan hoz-visz csomagokat és árucikkeket egy négylábú robot, amely tökéletesen egyensúlyozza magát tevékenysége során.

Megkíméli a nehéz terhek szállításától a kézbesítőket és a szállítókat egy vadonatúj négylábú robot, amely az EvoBOT nevet kapta.
 
Az önkiegyensúlyozó, teljesen önálló áru- és csomagszállító a Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics logisztikai kutatóközpont munkája. Autonóm mobil robotrendszere meglehetősen agilis és rugalmas.
 
Az EvoBOT két karját kinyújtva rögzíti a hordozni tervezett tárgyakat. Négy lábát a padlóra hajlítja, hogy platformként szolgáljon a tárgyak felhelyezésére, vagy pedig V-alakban meghajolva rögzítheti a dobozokat a lábai között és csúsztathatja azokat a rendeltetési helyükre.
 
Az evoBOT rugalmassá alakítása elengedhetetlen volt a Fraunhofer IML kutatói számára. Ha ugyanis a dolgozók tudnak egy robotra támaszkodni a munkaterhek megosztásában, a rendszernek el kell tudnia végezni azt, amire ők manuálisan képesek. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Megjött a raklap-rakodó robot
 
Mesterséges intelligencia - Árut és csomagot szállít segítség nélkül az evoBOT
Mesterséges intelligencia - Árut és csomagot szállít segítség nélkül az evoBOT
 
Úgy tűnik, az EvoBOT nagyon is ígéretes megoldás ezen a téren: a rakodómunkások szeretni fogják, hiszen erőfeszítések nélkül szállíthatnak segítségével nehéz tárgyakat.  
 
Hogy pontosan mekkora súlyt hordozhat a robot, s milyen korlátai vannak, azt még tesztelik a kutatók - rendszerük mindenesetre potenciálisan több iparágba is beépíthető.
 
Moduláris rendszerként a Fraunhofer IML önkiegyensúlyozó és autonóm evoBOT-ja a klasszikus logisztikai környezeten túl városi térben is használható lenne. A kutatók úgy vélik, hogy míg a már meglevő megoldásai egyszerű műveletek elvégzésére korlátozódnak, így a logisztikai áruk tolására és húzására, az evoBOT egy lépéssel tovább viszi mindezt.
 
„A prototípus a jövőben képes lesz kombinálni és továbbfejleszteni ezeket a készségeket. A kiegészítések magukban foglalják a dolgok átadását, valamint a dolgok megfordítását” – írják a kutatók.
 
Az EvoBOT robotot bio-ihletésű dizájnnal is felszerelték, az emberek és a robotok közötti komfortos interakció fokozására. „Ez a szempont az evoBOT-ot az emberek személyi asszisztensévé teheti”- vélekednek a kutatók. Olvasd el: Termékek millióit kezeli az új ipari robot
 
 
Az önkiegyensúlyozó transzporter robot középen elhelyezett szemein keresztül szemléli az árukat és tárgyakat. Észlelési képességeit a beágyazott leképezési érzékelők adják, így képes önállóan navigálni az útvonalán.
 
Stabil rendszere a külső ellensúly nélküli, fordított összetett inga elvén alapul, ez teszi az evoBOT-ot helytakarékossá és könnyűvé. „A hagyományos robotokkal ellentétben az evoBOT állandóan egyensúlyban tartja magát, ami lehetővé teszi a mozgást különböző és egyenetlen felületeken, még lejtőn is” – jegyezték meg a kutatók.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.