2021. 07. 29. - 08:10

Mesterséges intelligencia - Az önálló drónok képesek a gázszivárgás lokalizálására

Mesterséges intelligencia - Az önálló drónok képesek a gázszivárgás lokalizálására

Amikor egy épületben vagy egy területen gázszivárgás van, tűzoltóknak kell odamenni gázérzékelő műszerekkel. Kutatók most bemutatták az első drón-rajt, mely a kockázatos felderítést elvégzi az emberek helyett.

Egy épületben vagy területen tapasztalt gázszivárgás esetén a tűzoltók gázérzékelő műszerekkel érkeznek a helyszínre és az életük kockáztatásával derítik fel a terepet, ami ráadásul sok időt is vesz igénybe.
 
A holland TU Delft, a Barcelonai Egyetem, valamint a Harvard Egyetem kutatói lényegesen változtathatnak ezen a helyzeten: apró drónok raját fejlesztették ki, amelyek biztonságosan, önállóan képesek azonosítani és lokalizálni a gáz-forrásokat, még rendetlen beltéri környezetben is. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Önjáró vitorlás drónok a klímaváltozás ellen
 
Drón-rajok váltanák fel a jövőben az embereket a gázszivárgások felderítésében?
Drón-rajok váltanák fel a jövőben az embereket a gázszivárgások felderítésében?
 
A fő kihívás a kutatók számára a komplex feladatot ellátó mesterséges intelligencia megtervezése volt – amelynek illeszkednie kellett az apró drónok szűk számítási és memória-korlátaihoz.
 
A problémát biológiai ihletésű navigációs és keresési stratégiák segítségével oldották meg. A tudományos cikket már nyilvánosságra hozták az ArXiv cikkszerveren, 2021 végén pedig be is mutatnák az IROS robotikai konferenciáján. Olvasd el: Sár- és törmelékcsuszamlásra figyelmeztet a mesterséges intelligencia Svájcban
 
Az ezen a területen végzett kutatások nagy része eddig egyetlen robottípusra összpontosított: olyanra, ami kicsi és akadálymentes környezetben keres gázforrást – ilyen terepen a forrás könnyebben megtalálható.
 
Az apró drónok rajai azonban ígéretes utat jelentenek a gázforrások autonóm lokalizálására. Olvasd el: Földrengés - Rejtett rezgéseket is észrevesz a mesterséges intelligencia
 
A szakemberek munkája fontos lépést jelent a kis robotok intelligencia-fejlesztése terén, s lehetővé teszi valódi környezetben is a gázszivárgások hatékonyabb, az emberi élet veszélyeztetése nélküli felderítését.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.