2021. 04. 17. - 08:00

Sár- és törmelékcsuszamlásra figyelmeztet a mesterséges intelligencia Svájcban

Sár- és törmelékcsuszamlásra figyelmeztet a mesterséges intelligencia Svájcban

Törmelék- és iszapcsuszamlás esetén aligha lehet felkészülni a pusztításra. Kutatók most a mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek védeni egy svájci völgy lakosságát.

A világon nem kevés lakott terület van veszélyben a törmeléklavinák és az iszapcsuszamlás miatt. Ráadásul, nemigen van mód az emberek figyelmeztetésére, olyan gyorsan történik meg a baj.
 
A zürich-i Szövetségi Műszaki Intézet (Eidgenössische Technische Hochschule - ETH), valamint a WSL (a svájci szövetségi erdő- és tájkutató intézet) kutatói most kifejlesztettek egy riasztórendszert, mely képes korán felhívni a lakosság figyelmét a közelgő törmelékáramlásra Illgraben völgy térségében, ahol ez sajnos viszonylag gyakran előfordul.
 
Az új típusú érzékelő biztonságos távolságból azonosítja még a legkisebb rezgéseket is, röviddel azután, hogy megkezdődtek. A kutatócsoportot Fabian Walter, az ETH gleccser-szeizmológia professzora vezette, az eredményekről a Geophysical Research Letters szaklap számolt be. Olvasd el: 3D-városmodell természeti katasztrófákhoz
 
Sár- és törmelékcsuszamlás Illgraben térségében - Fotó: WSL
Sár- és törmelékcsuszamlás Illgraben térségében - Fotó: WSL
 
Ezen természeti jelenségek többnyire akkor jelentkeznek, amikor nagy eső zúdul le, s tönkreteszik az útjukba kerülő völgyeket, veszélybe sodorva a településeket és az infrastruktúrát is. Svájcban erre évente több száz példa van.
 
Illgrabenben a törmelék- és sárcsuszamlások akár 3 kilométer hosszúságúak is lehetnek, s miután létrejönnek, ugyanekkora távolságot képesek megtenni a Rhone folyó eléréséig. A WSL már 20 esztendeje működtet a környéken megfigyelőállomást, hogy ezen lavinákat tanulmányozza. Riasztórendszert is működtetnek 2007 óta, ám annak elhelyezkedése miatt pár percbe is beletelik, míg riaszt, s ha vészhelyzet van, ez igen hosszú időnek számít. Olvasd el: Földrengés - Rejtett rezgéseket is észrevesz a mesterséges intelligencia
 
A kutatók új fejlesztése szeizmikus érzékelőkön alapul, a jelenséget ezért már több kilométeres távolságból észre lehet venni. Emellett azonban olyan detektort hoztak létre, mely képes a szeizmikus rezgések és egyéb talajvibrációk megkülönböztetésére. Ehhez a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát hívták segítségül.
 
A kutatók 22 korábbi esemény mérési zajait használták fel az algoritmus tanítására, így az fel tudja ismerni a jeleket. A tesztelés során a rendszer nagyszerű teljesítményt nyújtott: 2020-ban 13 alkalommal azonosította mindegyik törmelék- és sárlavinát.
 
 
A rendszert még biztonságosabbá teszi, hogy a Geodata vállalat drónt is kifejlesztett, mely megoldást jelent a korábban fennálló mérési problémákra – fel lehet térképezni vele a terep változásait, ezért kivédhetők a kőomlás miatti balesetek is. A drónt a Defdrone_3D elnevezésű európai és nemzetközi projekt keretében alkották meg.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.