2021. 02. 27. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Bioszenzorok figyelik a növények cukorszintjét

Mesterséges intelligencia - Bioszenzorok figyelik a növények cukorszintjét

Bioszenzorokat fejlesztettek ki a svéd Linköpingi Egyetem kutatói, amelyek lehetővé teszik a cukorszint valós időben történő figyelését a növényi szövetek mélyén.

Újabb okos módszert dolgoztak ki a növények egészségi állapotának monitorozására a kutatók. A svéd Linköpingi Egyetem szakemberei olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a cukorszintet valós időben figyelhessék, mégpedig a növényi szövetek mélyén.
 
Az érzékelőkből származó információk a termelőket abban segíthetik, hogy az éghajlatváltozáshoz igazíthassák a növénytermesztést.
 
Az érzékelők szerves elektrokémiai tranzisztorok alapjai, melyeket be lehet ültetni a növényekbe. A Linköpingi Egyetem szakértői szerint a bioszenzorok valós időben, akár 2 napon át is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növény cukorszintjét. Az információk a növekedéshez, de egyéb biológiai folyamatokhoz is kapcsolódhatnak. Olvasd el: A távérzékelés előrejelzi a rizs nitrogénigényét
 
Szenzorokkal mérik a kutatók a növény cukorszintjét - valós időben
Szenzorokkal mérik a kutatók a növény cukorszintjét - valós időben
 
A szenzorok használata képes optimalizálni a növény növekedésének feltételeit.
 
„Az érzékelőket ma már alkalmazzák alapvető növénytudományi kutatásokhoz, ám a jövőben a mezőgazdaságban is felhasználhatók a növekedés feltételeinek optimalizálására, vagy például a termék minőségének ellenőrzésére – magyarázta Eleni Stavrinidou, a Linköpingi Tudományos és Technológiai Tanszék Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense. - Hosszú távon a szenzorok új típusú növények termesztésének az irányítására is felhasználhatók, amelyek nem optimális körülmények között is növekedhetnek majd.” 
 
A kutatók szerint máig viszonylag ismeretlenek azok a mechanizmusok, melyekkel a növények anyagcseréje szabályozva van – ahogyan az is, miként befolyásolják a cukorszint változásai a növekedést. Olvasd el: A növény szintjén méri a stressz-terhelést a jövő technológiája
 
Korábbi kísérletek általában olyan módszereket használtak, amelyek a növény egyes részeinek leválasztására támaszkodnak.
 
A kutatócsoport által most kifejlesztett érzékelő azonban információkat ad, anélkül, hogy károsítaná a növényt, s további részleteket árulhat el a növényi anyagcsere működésének rejtélyeiről.
 
„A fák cukorszintjét illetően olyan eltérést találtunk, amelyet korábban nem figyeltek meg a kutatók. A jövőbeni tanulmányok arra összpontosítanak, hogy megértsük, hogyan változnak a növények cukorszintjei, ha stressz alatt vannak” - összegezte eredményeiket Eleni Stavrinidou.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.