2020. 10. 25. - 08:00

Mesterséges intelligencia - A távérzékelés előrejelzi a rizs nitrogénigényét

Mesterséges intelligencia - A távérzékelés előrejelzi a rizs nitrogénigényét

Termelői szintű betekintést nyújt a gazdálkodóknak egy új projekt a rizstermelés nitrogénigényének előrejelzése érdekében. A fejlesztés szintén újabb komoly előrelépés az okos gazdálkodás terén.

Távérzékeléssel lesz előrejelezhető a közeljövőben a rizs nitrogénigénye. A Sentera nevű vállalat a napokban bejelentette: együttműködik az Anheuser-Busch-al, melynek keretében a Sentera termelői szintű betekintést nyújt a rizstermelés nitrogénigényének előrejelzéséhez.
 
A fejlett távérzékelő eszközökkel dolgozó technológia képes segítséget nyújtani a termelőknek a termelékenység és a jövedelmezőség növeléséhez, azzal, hogy optimalizálhatják a nitrogénfelhasználást.
 
Az Anheuser-Busch agronómiai kutatócsoportja e technológia alkalmazásával pontos, terepi szintű tápanyag- és nitrogén-recepteket készíthet, melyek segítik a rizstermesztőket a legmagasabb minőségű hozam elérésében. Olvasd el: A növény szintjén méri a vízterheltséget a jövő technológia
 
Segítheti a rizstermesztőket a magasabb minőségű hozam elérésében a mesterséges intelligencia
Segítheti a rizstermesztőket a magasabb minőségű hozam elérésében a mesterséges intelligencia
 
Precízen alkalmazott műtrágya
 
„A nitrogén jelenti az egyik legnagyobb ráfordítási költséget ma a rizstermelőknek, a műtrágya megfelelő terítésének igen komoly hatásai vannak a növények egészségére, a terméshozamra, a termelők nyereségére és a környezetre nézve is” - ​​mondta el Zach Marston, a Sentera vezető tudósa.
 
Hozzátette: miközben jelenleg is vannak módszerek a nitrogénigény szisztematikus kezelésére, az új technológiai megoldás lehetővé teszi számukra, hogy kiindulási alapot kapjanak a terephez, arányt javasoljanak és alapos figyelemmel kísérjék a növények egészségi állapotát a vegetációs időszakban, majd a további alkalmazásokat ennek megfelelően módosítsák.
 
Ez végső soron felhatalmazza a gazdálkodókat arra, hogy adaptív döntéseket hozzanak a nitrogén alkalmazásával és kezelésével kapcsolatban. Olvasd el: Félelmetes madárnak tűnik a peremetezőrobot
 
A rizs a világ egyik legfontosabb gabonanövénye, amellett, hogy kulcsfontosságú összetevő a sörfőzők számára is - mint amilyen az Anheuser-Busch. Míg a nitrogén terítése javítja a gabona hozamát és a minőségét, a műtrágya túlzott adagolása „dús” növekedést okozhat, így a növény hajlamosabb a betegségekre.
 
A túl gyors növekedés ráadásul a szár szilárdságát is csökkentheti, mely mérsékelt szélviszonyok mellett a növények kidőlését eredményezheti. Ráadásul a nitrogén túlzott alkalmazása nem jelent hasznot a növény számára, s negatív hatásokkal jár a környezetre nézve. 
 
Távérzékelés az optimális nitrogénfelhasználási sebesség érdekében
 
„Rendkívül izgatottak vagyunk a távérzékelés alkalmazása kapcsán, mely meghatározhatja a rizs optimális nitrogénfelhasználási arányát. Igencsak pozitív hatást képzelek el a helyi rizstermelőkre és rizsmalmokra nézve” - mondta Bill Jones, az Anheuser-Busch rizsföldgazdasági vezetője az amerikai, arkansasi Jonesboro-t illetően.
 
A szakember megjegyezte: ma már képesek a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani olyan eszközöket és adatokat, amelyek szükségesek a fenntarthatóbbá váláshoz, nitrogén alkalmazásaik és termesztési gyakorlatuk révén. Javíthatják eredményeiket, miközben továbbra is kiváló minőségű rizstermést hoznak létre.
 
Az Anheuser-Busch és a Sentera 2017 óta olyan digitális eszközök létrehozásán fáradozik, amelyek egészségesebb növekedési környezetet eredményeznek és kritikus jelentőségű agronómiai betekintést nyújtanak az egész világra nézve.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.