2021. 01. 07. - 09:20

Terméshozamot javíthat a fotoszintézist feltérképező új technológia

Terméshozamot javíthat a fotoszintézist feltérképező új technológia

A növények fotoszintézisével kapcsolatos alaposabb ismeretek nagymértékben javíthatják a terméshozamot – hívták fel a figyelmet a kutatók egy új technológiai fejlesztésre.

Egy új technológia segítségével átalakíthatóvá válik a növények azon képessége, hogy a napfényt és a szén-dioxidot magasabb hozam eléréséhez használhassák fel.
 
A Megnövekedett Fotoszintetikus Hatékonyság (Realizing Increased Photosynthetic Efficiency - RIPE) elnevezésű nemzetközi törekvés célja ennek elérése.
 
A tudósok ennek érdekében növények ezreit elemzik – a lényeg annak kiderítése, vajon milyen változások szükségesek a növény szerkezetében vagy sejt-összeállításában ahhoz, hogy növelni lehessen a termelést. Olvasd el: Erdőket menthet a mesterséges intelligencia
 
A terméshozam növekedését várják a fejlett technológiától
A terméshozam növekedését várják a fejlett technológiától
 
Az Illinoisi Egyetem kutatói új megközelítést tártak fel a növények fotoszintetikus képességének felbecsléséhez – ezzel pontosan meghatározhatják a legjobb teljesítményt elérő tulajdonságokat és felgyorsítják a szűrési folyamatot.
 
A lombkorona fotoszintézisének mérése
 
„A fotoszintézis belépési pont a szén-dioxid számára, ahhoz, hogy minden hozzájáruljon a növény megfelelő növekedéséhez, a lombkorona fotoszintézisének mérése azonban nagyon nehéz” - mondta el Carl Bernacchi, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Agrárkutatási Szolgálatának kutató növényfiziológusa, az illinoisi Carl R. Woese Genombiológiai Intézet munkatársa.
 
Hozzátette: a legtöbb módszer időigényes és ekkor csupán egy levelet térképeznek fel, miközben a mezőgazdaságban valamennyi növény összes levelének funkciója számít. Olvasd el: Az egészséges termésért dolgozik a földeken a mesterséges intelligencia
 
Bernacchi kutatócsapata egyszerre két, ún. spektrális műszert alkalmazott: egy hiperspektrális kamerát a növények szkennelésére, valamint egy spektrométert, melyet nagyon részletes információk rögzítésére használnak a napfényről. Ezzel képesek gyorsan mérni a nap által indukált fluoreszcencia (SIF) jelet, amelyet a növények bocsátanak ki, amikor energiájuk teljében vannak a fotoszintézis során.
 
A SIF jelzés segítségével – mint azt a csapat állítja - kritikus jelentőségű betekintést nyernek a fotoszintézisbe, mely végső soron a terméshozam javulásához vezethet.
 
A tanulmány azt sugallja: így, hogy ismert, milyen fénysávokra van szükség, jóval olcsóbb kamerákat lehet alkalmazni.
 
„Ezek az eszközök nagyságrendekkel felgyorsíthatják a haladást” – mondta el Katherine Meacham-Hensold, az egyetem posztdoktor kutatója. Hozzátette: komoly változást hozhat az új technológia azon kutatók életébe, akik a fotoszintézist mint eszközt finomítgatják, mert segít megvalósítani a hozamokat, amelyek várhatóan szükségesek lesznek az emberiség táplálásához ebben a században.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.