2021. 05. 10. - 11:30

Mesterséges intelligencia - Bortermelésben vetik be a legújabb robotot

Mesterséges intelligencia - Bortermelésben vetik be a legújabb robotot

Több bort állíthatnak elő a közeljövőben a borászok, amennyiben a vadonatúj robot is segíti munkájukat. A VineScout a mesterséges intelligencia eszközeivel teszi hatékonyabbá a termelést.

Egy apró traktorra emlékeztető robot színesítheti ezután a borászok életét. A mesterséges intelligenciát alkalmazó gép az Universitat Politecnica de Valencia kutatóinak munkája, s nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szőlősgazdák több bort állíthassanak elő.
 
Lássuk, hogyan. A VineScout névre keresztelt robot nemcsak szenzorokkal és navigációval rendelkezik, hanem adatfeldolgozó rendszerrel is. Olvasd el: Szőlőültetvényen is megjelent a robot
 
Mesterséges intelligencia - Eredményesebb termelővé teheti a szőlősgazdákat a VineScout robot
Mesterséges intelligencia - Eredményesebb termelővé teheti a szőlősgazdákat a VineScout robot
 
Képes tájékozódni a szőlőültetvényen, érzékeli a szőlőszemek, valamint a szőlő leveleinek színét. Miután ezeket azonosítja, összehasonlítja őket az adatbázisában levő mintákkal, így a gép fel tudja mérni, milyen állapotban vannak a szőlőtőkék.
 
Így a mesterséges intelligencia-robot segíthet a borászoknak abban, hogy minél eredményesebben öntözzék, trágyázzák a szőlőt és a szürethez is tippeket adhat.
 
Az MI-vel működő „szőlész” robot minden fontos adatot begyűjt, amely értékes információkkal szolgál a gazdáknak, így azok el tudják dönteni, mi a teendő az adott szőlőtőkékkel. Olvasd el: Árgus szemmel figyel az új robot a szőlőültetvényen
 
A VineScout egy akkumulátor-töltéssel 2 napig használható. Hordozható, vagyis könnyen átvihető egyik helyről a másikra.
 
A robot óránként 12 ezer mérőpont rögzítésére képes, ezek közül mindegyik 30 különböző adatot gyűjt, ez óránként 360 ezret jelent. A mesterséges intelligencia-gép teljesítménye már csak azért is figyelemreméltó, mert kézi mintavétellel óránként csupán 40 mérőpont rögzítésére van mód.
 
 
A VineScout ráépíthető egyéb autonóm mezőgazdasági gépekre – jelenleg egy ipari robottal van összekötve.
Bármely járművekkel összekapcsolva azonban lehetséges automatizáltan végeztetni vele különféle teendőket – legyen az kombájn vagy valamilyen növényvédelmi, mozgó állomás – mondta el Francisco Rovira, az egyetem agrárrobotikai laboratóriumának igazgatója.
 
A robot külön előnye, hogy nem függ az aktuális terepviszonyoktól – jól végzi a dolgát minden körülmények között, amely nem kis mértékben robosztus felépítésének és megbízható rendszerének köszönhető.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.