2023. 09. 12. - 11:00

Mesterséges intelligencia-botoktól tartanak a futball-felderítők

Mesterséges intelligencia-botoktól tartanak a futball-felderítők

A Premier League futball főnökei már most is mesterséges intelligenciát használnak felderítői feladatok ellátására, ezért a focicserkészek joggal kezdtek el félni a lecseréléstől.

A futball-felderítők vagy „futballcserkészek” alapvetően tehetségkutatással és taktikai felderítéssel foglalkoznak, ismertebb nevükön scout-oknak is hívják őket. Részt vesznek a mérkőzéseken, s kiszúrják azokat a játékosokat, akikket érdemes lenne leszerződni.
 
A felderítők most attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia-botok a közeljövőben lecserélhetik őket.
 
A Premier League futball-vezetői ugyanis már most is alkalmaznak mesterséges intelligenciát felderítői feladatok elvégzésére.
 
A legnagyobb brit futballcsapatok főnökei már bevezették az egyedi építésű mesterséges intelligencia rendszereket, hogy segítsék a „jövő csapatainak” fejlesztését. Olvasd el: Mesterséges intelligencia dönthet a leshelyzetekről a VB-n
 
Mesterséges intelligencia-botoktól tartanak a futball-felderítők
Mesterséges intelligencia-botoktól tartanak a futball-felderítők
 
Hogy mindez hogyan történik? A játékosokról készült videókat betáplálják a gépekbe, amelyek segítenek előrejelezni a játékosok jövőbeli teljesítményét - a pályán és azon kívül. Olvasd el: Fejlett technológiákkal előrejelezhetők az UFC-eredmények
 
A Daily Star beszámolója szerint a nagynevű klubok 100 ezer font feletti összegeket kereső felderítői már nem érzik komfortosan magukat, félnek, hogy elbocsáthatják őket.
 
A jelenlegi felderítő technológia még arra is felhasználható, hogy előrejelezze a játékosok viselkedési mintáját - valamint azt, hogyan birkóznak majd meg a hírnévvel, összeomlanak-e a nyomás alatt – írta meg a lap.
 
Dr. Ryan Beal, a SentientSports technológiai cég munkatársa elmondta: van néhány jó példa arra, ahogyan a Premier League-klubok új mutatókat és módszereket produkáltak az adatok megtekintésére az elmúlt néhány évben.
 
„Ez azonban gyakran azt nézi, hogy egy játékos hogyan teljesít jelenleg. Értékes a visszatekintő elemzés, de megvizsgáltuk az előretekintő helyzeteket, hogy megkérdőjelezzük a felderítőket, szerintük mennyire fog alkalmazkodni a játékos – számok használatával” – magyarázta dr. Beal.
 
A legtöbb premier klub egyébként - köztük a Chelsea is - mesterséges intelligencia-botokat használ.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.