2022. 12. 27. - 09:00

Mesterséges intelligencia – Csendes profi az új önjáró traktor

Mesterséges intelligencia – Csendes profi az új önjáró traktor

Érkezik a legfrissebb önjáró mezőgazdasági gép: új az elektromos és autonóm traktor prototípussal rukkolt elő a New Holland gyártó is.

Újabb önjáró traktor készült: előállt elektromos autonóm traktorával a New Holland gyártó is. A T4 Electric Power típus akkumulátorral rendelkezik és 120 LE motorteljesítménnyel bír. Gyártását várhatóan 2023 végén kezdik el.
 
A prototípus az Arizonában megrendezett – a CNH Industrial anyavállalat által szervezett - Tech Day technológiai napon mutatkozott be.
 
Közösen fejlesztette ki az Illinois állambeli Burr Ridge-i kutatás-fejlesztési központ, egy olaszországi traktorgyár és a Monarch Tractor. Ez utóbbi egy kaliforniai traktorgyártó, amely a villamosításra és az autonómiára fókuszál. Olvasd el: Újabb vezető nélküli okos traktor mutatkozott be
 
Mesterséges intelligencia – Csendes profi az új önjáró traktor
Mesterséges intelligencia – Csendes profi az új önjáró traktor
 
A CNH Industrial kizárólagos, több évre szóló licencszerződést kötött a Monarch Tractorral a villamosítási technológiákra – a vállalat kisebbségi részesedéssel is rendelkezik a Szilícium-völgyi Monarch-ban.
 
A T4 önjáró traktor típus akár 120 LE motorteljesítményre, 440 Nm nyomatékra és 40 km/órás haladásra is képes.
 
A CNH Industrial szerint akkumulátorcsomagjuk - melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra -, egy munkanapra elegendő tárolási kapacitással rendelkezik, a telepítési profiltól függően. A gyorstöltő rendszerrel az akkumulátor 1 óra alatt teljesen feltöltődik.
 
Az elektromos és autonóm traktor generátorként is szolgálhat, külső használatra is biztosíthat energiát. Az erő a munkagépek hajtására is használható, bár a traktor továbbra is hagyományos hidraulikával és TLT-vel van felszerelve. Érdekes módon aljzatokkal látták el, ezeket hegesztésre vagy fúrásra is használhatja.
 
Amellett, hogy elektromos, a T4 Electric Power teljesen önálló: a vezetőfülke érzékelőkkel, kamerákkal és vezérlőegységekkel készült.
 
Van rá lehetőség, hogy okostelefonon keresztül távolról is aktiválható legyen a jármű, az úgynevezett „Shadow Follow Me” móddal pedig azt is biztosítani lehet, hogy két vagy több traktor szinkronban végezze ugyanazt a munkát. Olvasd el: Mesterséges intelligencia támogatja az önálló Deere-gépeket
 
A vezetőfülke érzékelőkkel, kamerákkal és vezérlőegységekkel készült
A vezetőfülke érzékelőkkel, kamerákkal és vezérlőegységekkel készült
 
Az elektromos és autonóm traktor a gyártó szerint 360 fokos érzékelőrendszerrel, intelligens telematikával és automatikus kormányrendszerrel rendelkezik. Egy off-board rendszeren keresztül figyelhető a traktor, valamint az akkumulátor töltöttségi szintje.
 
S ha ez még nem lenne elég, az önjáró villanytraktor 90 százalékkal halkabb, mint ami egy dízeltől elvárható - és a rezgése is kisebb mértékű.
 
A traktor agresszívabb, hatékonyabb és jobb kipörgésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy dízel változat. Gördülékenyebben változtatja a haladási irányát is.
 
Az elektromos traktor New Holland márkanév alatt mutatták be - Case IH változata később érkezik. Az önjáró járművet különleges kék színben kínálják majd, s lámpáival is kitűnik a hagyományos dízel modellek közül.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.