2023. 01. 05. - 09:15

Mesterséges intelligencia diagnózis enyhítheti télen a kórházakra nehezedő nyomást

Mesterséges intelligencia diagnózis enyhítheti télen a kórházakra nehezedő nyomást

Kutatók szerint a mesterséges intelligencia mérsékelheti a kórházakra nehezedő nyomást télen, a tüdőbetegségek diagnosztizálási idejének lerövidítésével.

Képes csökkenteni a kórházakra nehezedő nyomást télvíz idején a mesterséges intelligencia, azzal, hogy lerövidíti a tüdőbetegségek diagnosztizálásának idejét.
 
A technológiát a Nyugat-Skóciai Egyetem fejlesztette ki - eredetileg a Covid-19 röntgenfelvételekből történő, gyors észlelésére hozták létre.
 
Az MI azonban számos különböző tüdőbetegséget is azonosíthat, például a tuberkulózist és a tüdőgyulladást. A szakemberek most azt vizsgálják, felhasználható-e rákos megbetegedések kimutatására is.
 
Az alkalmazás percek alatt képes diagnosztizálni a pácienseket, nagyjából 98 százalékos pontossággal. Olvasd el: Azonosítja a tüdőben a koronavírust a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia diagnózis enyhítheti a kórházakra nehezedő nyomást
Mesterséges intelligencia diagnózis enyhítheti a kórházakra nehezedő nyomást
 
„Az ehhez hasonló rendszerek kulcsfontosságúak lehetnek az elfoglalt orvosi csapatok számára” – jelentette ki Naeem Ramzan professzor.
 
A tuberkulózis és a tüdőgyulladás esetében gyakran olyan vizsgálatok kombinálására van szükség, mint a CT, vérvizsgálat, röntgen és ultrahang. Ezek a tesztek azonban drágák és időigényesek lehetnek. Ramzan professzor szerint normális körülmények között a diagnózis hetekig is eltarthat, attól függően, elérhető-e a radiológus.
 
„Az alkalmazás a legtöbb esetben egy perc alatt eredményt produkálhat, így a kezelés a lehető leghamarabb elkezdhető” - mondta.
 
A technológia röntgensugarakat használ, majd összehasonlítja a szkennelt képeket a tüdőgyulladásban, tuberkulózisban és koronavírusban szenvedő betegek több ezer képét tartalmazó adatbázissal.
 
Ezután egy mély konvolúciós neurális hálózatként ismert folyamatot alkalmaz: ez az algoritmus jellemzően a képek elemzésére használatos a diagnózis felállítása céljából.
 
Az intézmény kutatói most azt vizsgálják, lehet-e a technológiát más betegségek, például a rák kimutatására is használni röntgenfelvételek segítségével. Olvasd el: MI-vel fejleszti a röntgenvizsgálatokat a Philips
 
„A röntgenképalkotás egy viszonylag olcsó és hozzáférhető diagnosztikai eszköz, amely már segít különböző állapotok diagnosztizálásában, beleértve a tüdőgyulladást, a tuberkulózist és a Covid-19-et" - mondta Ramzan professzor.
 
Hozzátette: a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztései valóban reális lehetőséggé tették az orvosi környezetben a mellkasröntgen-vizsgálatokkal végzett automatizált diagnózist.
 
Az új technológia jóváhagyása szélesebb körű felhasználásra azonban akár 1 évig is eltarthat.
 
A professzor megjegyezte: szeretnék világszerte elérhetővé tenni az eszközt. Mint mondta, Pakisztán egyes vidéki területein már használják a Covid-19 diagnosztizálására.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.