2022. 05. 24. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Egyszerre több hangszeren játszik a kétkarú robot

Mesterséges intelligencia - Egyszerre több hangszeren játszik a kétkarú robot

Ma már erre is képes a mesterséges intelligencia: szakemberek kétkarú robottal rukkoltak elő, amely egyszerre több hangszert szólaltat meg.

Lenyűgözően ügyes robotot készített egy svéd zeneszerző: a gépezet képes egyszerre két hangszeren játszani. A Cello concerto No 1 névre keresztelt projektet a napokban mutatták be: a nem emberi entitás két ipari robotkarból áll, lényegében előadó és hangszer egyben.
 
A kreatív robotot a KammarensembleN kortárs zenei együttes rendelte meg és a Svéd Művészeti Tanács, valamint az ismert robotgyártó KUKA Robotics támogatásával sikerült elkészíteni. Olvasd el: Mutatós festményeket készít egy mesterséges intelligencia-robot
 
Mesterséges intelligencia - Lenyűgözően ügyes robot készült
Mesterséges intelligencia - Lenyűgözően ügyes robot készült
 
Az agilis robot nagyon hasonlóan viselkedik, mint egy ember-művész. Arra tervezték, hogy két egyforma jellegű hangszeren játsszon, például csellón és nagybőgőn. Olvasd el: Rembrandt festményét is helyreállította a mesterséges intelligencia
 
Az egyik karja a húrokról gondoskodik, a másik pedig a vonóval foglalatoskodik. Mi több, muzsikálás előtt gyantázza és megfeszíti a vonót, s saját játékával egyidőben akár egy emberrel is együtt zenélhet.
 
„A kompozíció feltárja a rendszer nyújtotta sajátos és egyedi játéktechnikákat, kiemeli a robotcsellista idiomatikus potenciálját, megvizsgálja antropomorf jellemzőit és azok szcenográfiai vonatkozásait. Egészen egyéni játékstílust és technikákat, valamint reflexív kompozíciós perspektívát alakított ki–  mondta el Fredrik Gran.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.