2021. 11. 24. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Elfér a tenyérben a világ első kétrotoros drónja

Mesterséges intelligencia - Elfér a tenyérben a világ első kétrotoros drónja

Nincs 450 gramm a világ első, kétrotoros drónja, amelyet mostmár eladásra is kínál megalkotója, a Cleo Robotics vállalat.

Már nemcsak a tervezők számára létezik: eladásra is kínálja a bostoni székhelyű Cleo Robotics a Dronut X1 elnevezésű drónt, mely a világon az első kétrotoros típus. Kategóriájában a legkisebb.
 
A fánk alakú drónt kompakt kivitelben, törzsébe integrált propellerekkel készítették. Olyan kicsi, hogy elfér a tenyérben és biztonságosan közlekedik az emberek körül. Bejut szűk helyeken és érzékeny berendezések közelében sem okoz gondot.
 
Mégis, ez a mindössze 425 grammos drón meglehetősen robusztus. Külső része nem sérül, ha akadályba vagy falba ütközik. Olvasd el: Nap- és szélhajtotta drón néz szembe a hurrikánnal
 
Rendkívül kicsi, de intelligens a világ első kétrotoros drónja
Rendkívül kicsi, de intelligens a világ első kétrotoros drónja
 
Amellett, hogy biztonságos és jól tűri az ütközést, egyéb előnyöket is magáénak tudhat a drón. Készítője nagy jelentőséget tulajdonított a kis szerkezet érzékelésének és az intelligenciájának.
 
A Dronut X1-et Qualcomm Snapdragon processzor hajtja és számos élvonalbeli érzékelővel szerelték fel, beleértve a nagy felbontású 4K kamerát, a 3D LIDAR-t, a globális exponáló kamerát a precíz pozicionáláshoz, a LED-es fényszórókat a gyenge fényben vagy sötétben történő navigáláshoz. Fejlett számítási platformmal is ellátták. Olvasd el: Drón segít tollaslabdázni a látássérülteknek
 
Áráról egyelőre annyit tudni, hogy a Dronut X1 kormányzati és kereskedelmi használatra 9.800 dollárba (3.222.583 forint) kerül.
 
Ismertetése alapján nehezen megközelíthető és veszélyes helyeken is képes repülni, valamint olyan környezetben is, ahol a GPS nem ad jelet.
 
A készülék okostelefonhoz csatlakoztatott joystick vezérlőn keresztül távolról is irányítható és szinte semmilyen előképzettséget nem igényel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.