2021. 09. 20. - 09:30

Sebgyógyulást segíthet a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia

Sebgyógyulást segíthet a magyar fejlesztésű mesterséges intelligencia

Hazai fejlesztésű mesterséges intelligencia járulhat hozzá ahhoz, hogy a sebgyógyulás gördülékenyebb legyen.

Magyarország mesterséges intelligencia és gépi tanulás terén történő felzárkóztatása volt a célja annak a programnak, amely 2018 szeptemberében vette kezdetét.
 
A Nemzeti Kiválósági Program keretében fogott össze három egyetem és két kutatóhely: a konzorcium mesterséges intelligencia területen kutatott, de nem ugyanabban a témában – írta meg a hvg.hu.
 
Az alapítók egyike a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, melynek tudósai az egészségügyben hasznosítható mesterséges intelligenciára (MI) koncentráltak. Olvasd el: Jobb klinikai döntéseket hozhat a mesterséges intelligencia, mint az emberek?
 
Krónikus sebek ellátásához hívták segítségül a mesterséges intelligenciát
Krónikus sebek ellátásához hívták segítségül a mesterséges intelligenciát
 
Abból indultak ki, hogy komoly teher az egészségügyi ellátórendszer számára a krónikus sebbel élő páciensek ellátása – a nagyjából 200 ezer ilyen beteg ugyanis állandó kezelésre szorul, átlagban 2 naponta kötözni kell. Ha pedig módosul a seb állapota, kötszert váltanak – adta hírül a hvg.hu.
 
A kutatóintézet munkája során olyan mesterséges intelligencia-alkalmazást alkotott meg, amely mobilapplikációval van egybeépítve, s segít dönteni a seb állapota alapján. Olvasd el: Orvosi forradalmat indíthat el az új mesterséges intelligencia-áttörés
 
Természetesen ahhoz, hogy az MI fel tudja mérni a helyzetet, óriási mennyiségű fénykép kellett: az ország számos területéről küldtek képeket egészségügyben dolgozók a kutatóknak - a Pécsi Tudományegyetem vezetésével - a mesterséges intelligencia betanításához.
 
Összesen 5500 páciens krónikus sebeiről érkeztek képek, 220 ezer. A tudósok ezek használatával megtanították az algoritmust, milyen fázisai vannak egy sebgyógyulásnak, s hogy melyik állapot esetén melyik kötszer javasolt.
 
Több klinikai próba áll még a szakemberek előtt, de az alkalmazást várhatóan 2022-ben elérhetővé teszik a szakápolók részére – tudatta a hvg.hu.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.