2023. 02. 13. - 09:50

Mesterséges intelligencia - Érettség-ellenőrző segíti a pazarlás csökkentését

Mesterséges intelligencia - Érettség-ellenőrző segíti a pazarlás csökkentését

A pazarlás elkerülése végett fejlesztette ki egy holland vállalat az érettség-ellenőrző eszközt, amely mesterséges intelligencia használatával működik.

Egy felmérés alapján, melyet a OneThird élelmiszeripari technológiai vállalat végzett, az ételek egyharmada elpazarlódik. A holland cég ezért kifejlesztett egy érettség-ellenőrzőt, amelyet élelmiszervásárlóknak, bolti vevőknek terveztek. etelellenorzo_mi_01
 
Az eszköz lehetővé teszi, hogy egy adott ételt – például egy avokádót – gyorsan megvizsgáljanak és pontos információkat kapjanak arról, mikor áll készen a fogyasztásra – nincs szükség arra sem, hogy a terméket megnyomkodják. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Érkezik a gyümölcs- és zöldségminőségellenőrző applikáció
 
Ez azért is fontos, mert becslések szerint a megtermelt élelmiszer egyharmada romlás miatt vész kárba. 
 
A OneThird megoldása segít abban, hogy a felhasználók a legfrissebb élelmiszerekhez jussanak, a termelők, élelmiszer-forgalmazók és élelmiszerkereskedők számára pedig lehetővé teszi, hogy előre jelezzék a friss termékek eltarthatóságát – mondta Marco Snikkers, az Enschede, a holland OneThird alapítója.
 
A készülék mesterséges intelligencia-vezérelt, főként az élelmiszerkereskedőket és a forgalmazókat célozza meg.
 
Ha ugyanis ők megismerkednek vele és elfogadják, a fogyasztók számára szolgáltatásként is kínálhatják az érettség-ellenőrzőt.
 
A termék egyelőre képes tesztelni az epret, áfonyát, paradicsomot, avokádót és mangót – ezek frissességét viszonylag nehéz felmérni. 
 
Hamarosan a banán ellenőrzésére is lehetőség lesz, ez is hajlamos ugyanis elromlani.
 
„Ügyfeleink szerint ezek miatt keletkezik a legtöbb anyagi veszteség mondta Marco Snikkers. - Vagy nagyon rövid az eltarthatósági idejük, ami képes meglepetéseket okozni az ellátási láncban.”
 
A készülék a minőségi laboratóriumokban már mindenki számára használható, a termelőktől a kiskereskedőkig.
 
Az élelmiszerüzletek elhelyezhetik az eszközöket az üzletekben, hogy vásárlóiknak módot adjanak a termékeik frissességének ellenőrzésére. Olvasd el: LiDAR-technológia vizsgálja a gyümölcsöt a pontos betakarításért
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt eszközzel a vevő megtudhatja, egye-e meg még ma az avokádót, vagy várjon néhány napot, mielőtt például krémet (guacamole) készítene belőle.
 
A vállalat folyamatosan építi adatbázisát, finomítja mesterséges intelligencia algoritmusait, hogy az egész szezonban nyomon követhesse a változásokat.
 
A készülék infravörös spektroszkópiát használ. A fény behatol a termékbe és adatokat rögzít az abban levő molekulákról. Ezen molekuláknak – például a cukornak, a víznek és egyebeknek – megváltozik az egyensúlya az életciklusa során.
 
„Miután megismertük ezek arányait, megnézhetjük adatbázisunkat - a mesterséges intelligencia megérti azt és pontos előrejelzést adhat az eltarthatósági időről” - mondta Snikkers.
 
 
Fotó: OneThird.io
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.