2021. 08. 30. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Érti majd a nyelvünket a jövő gyára

Mesterséges intelligencia - Érti majd a nyelvünket a jövő gyára

Nehezen kezelhető egyetlen emberen keresztül a nagy ipari termelőüzemek összetettsége – ezt segítené a jövőben a mesterséges intelligencia. A jövő gyára kutatók szerint érti majd a beszédet.

A hatalmas ipari termelőüzemek komplexitását nehezen tudná kézben tartani egyetlen ember. Kutatók szerint ezért az ipari gyártósor fenntartása, felügyelete és kiszolgálása érdekében cél- és ésszerű a mesterséges intelligenciára (MI) segítségére támaszkodni.
 
Több különféle stratégia áll ehhez rendelkezésre – mutattak rá a szakemberek. A legegyértelműbb az lenne, ha a gépeket érzékelőkkel látnák el, s a szenzor-adatokból következtetnének az üzem állapotára.
 
Csakhogy a gépekre és a gyártóüzemekre vonatkozó információk jelentős része nem érhető el digitális mérési adatok formájában – sokkal inkább jelen vannak emberek írta szövegekként, beleértve a gépi ellenőrzési jelentéseket és a problémákat jelző műszaknaplókat.
 
Azonban ha a mesterséges intelligencia felhasználhatja ezeket az adatokat, máris hatalmas előrelépést jelentene.
 
Mesterséges intelligencia - A jövő gyára értené az emberi nyelvet
Mesterséges intelligencia - A jövő gyára értené az emberi nyelvet
 
A kutatók pontosan ezen dolgoznak a Bécsi Műszaki Egyetemen, a „szövegbányászat” és a „karbantartás 4.0” elnevezésű kutatási területeken.
 
Az emberi tapasztalatok az ipar számára rendkívül értékesek, s valószínűleg a jövőben is pótolhatatlanok lesznek. Olvasd el: Ősi szövegek olvasását segíti a mesterséges intelligencia
 
Dr. Fazel Ansari, a bécsi TU Menedzsment Tudományok Intézetének munkatársa elmondta: céljuk hatékonyabbá tenni az emberek és a gépek közötti együttműködést. Kutatótársaival felmerült bennük a kérdés, hogy ha az ember és a gép kommunikál egymással, milyen nyelvet használnak? A gépek nyelve - például hosszú táblák formájában numerikus kódokkal -, vagy az emberi nyelv az ésszerűbb? 
 
A kutatók most azon dolgoznak, hogy a természetes emberi nyelvet az ipari mesterséges intelligencia megértse. Mert ha sikerül, óriási mennyiségű információ tárul fel előttük.
 
A mesterséges intelligencia mindenkinél átfogóbban és pontosabban képes automatikusan felismerni a nagy mennyiségű adatból származó mintákat - például jellemző problémákat, melyeket a munkatársak újra és újra jelentenek, mielőtt egy nagyobb kár bekövetkezne. Ebben az esetben az MI ellenintézkedéseket javasolhat.
 
Az ember beszédet, szöveget azonban nem egyszerű előkészíteni a mesterséges intelligencia számára. „Nem lehet kifejleszteni tökéletes MI-t, melyet ezután bármilyen típusú gyártóüzemhez fel lehet használni – magyarázta dr. Fazel Ansari. - Egyéni megoldások kifejlesztése kell minden üzemtípusra.”
 
A kézzel írt szövegeket például először digitalizálni kellene. A mesterséges intelligenciát először erre szükséges kiképezni. 
 
Ahhoz, hogy egy mesterséges intelligencia ténylegesen megértse, miről szólnak a szövegek, ismernie kell az általános helyzetet is: értenie a gépet, a folyamatot, amit végez, s az emberek bevonásával a gép szerepéről szóló ismeretekkel is fontos rendelkeznie. Olvasd el: Hegesztőket helyettesíthetnek a robotok?
 
Helyesen osztályozni csak akkor lehet a szövegeket, ha a mesterséges intelligencia valóban érti őket.
 
Az algoritmusok meg tudják különböztetni a pozitív és a negatív értékelést – ezt is van mód megvizsgálni, miként változtak a szubjektív értékelések az idők folyamán. Az MI a különböző szavak közötti összefüggéseket is észleli és számszerűsíti.
 
Számos kutatást végeztek már a területen, bizonyos mértékig használni is tudják a már meglévő mesterséges intelligencia-megoldásokat. Ám sok kutatásra van még szükség ahhoz, hogy a szövegbányászati ​​algoritmusokat ipari környezetben is alkalmazni lehessen – több projektet futtatnak ezen a területen, a szakértelem pedig nagyon fontos az algoritmusok optimalizálásához – mondta el dr. Fazel Ansari.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.