2023. 06. 02. - 10:35

Mesterséges intelligencia fedezett fel egy szuperbaktérium-gyilkos antibiotikumot

Mesterséges intelligencia fedezett fel egy szuperbaktérium-gyilkos antibiotikumot

Felfedeztek a kutatók egy szuperbaktériumot elpusztító antibiotikumot a mesterséges intelligencia segítségével. Leszűkítette ugyanis a lehetséges vegyületek számát.

Segített a kutatónak felfedezni egy szuperbaktérium-ölő antibiotikumot a mesterséges intelligencia. Az MI ugyanis a több ezer potenciálisan jó vegyületet leszűkített egy kisebb mennyiségre, melyet a szakemberek már tesztelhettek a laboratóriumban. Így jött létre az erős kísérleti antibiotkum, amely az abaucin nevet kapta.
 
Nem újdonság, hogy az új gyógyszerek felfedezését komoly mértékben képes felgyorsítani a mesterséges intelligencia – hiszen erre már volt néhány példa az utóbbi pár évben.
 
Jelentős gondot okoz manapság, hogy az elmúlt évtizedekben egyre rezisztensebbek lettek a baktériumok a már meglevő gyógykészítményekkel szemben. Azért, mert egyes fertőzések ellenállnak a kezelésnek, több száz ember hal meg évente. Olvasd el: Az antibiotikum-rezisztencia ellen küzd a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia fedezett fel egy szuperbaktérium-gyilkos antibiotikumot
Mesterséges intelligencia fedezett fel egy szuperbaktérium-gyilkos antibiotikumot
 
Mint azt a Nature Chemical Biology szakfolyóirat tanulmánya tudatta, a kutatók fókuszában a kísérlet során Acinetobacter baumanni baktériumfaj állt. Jellegzetessége, hogy sebek fertőződnek el miatta, de tüdőgyulladást is eredményezhet. Egyik olyan baktériumról van szó, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is komoly fenyegetésnek tart. Olvasd el: 
 
Az Acinetobacter baumanni ellenáll több antibiotikum-fajtának, de nemcsak ez a fő gond vele: sokáig elél orvosi berendezéseken, felületeken, s mint ilyen, a kórházakban és idősotthonokban súlyos problémát okozhat.
 
A kutatók első lépése a mesterséges intelligencia betanítása volt: már ismert kémiai szerkezettel rendelkező gyógyszereket vettek alapul, s ezeket manuálisan tesztelték a baktériumfajon: vajon mennyire lassítják le vagy pusztítják el azt. Az információkat ezután az MI-be táplálták, amely elsajátította a baktériumot megtámadó gyógykészítmények kémiai tulajdonságait.
 
Majd egy listát adtak a mesterséges intelligenciának: ezen 6680 még nem ismert hatékonysággal bíró vegyület szerepelt. A leszűkített lista másfél óra alatt kész volt az MI jóvoltából. Olvasd el: Ellenállóvá teheti az antibiotikumot az otthoni por?
 
Végül a szakemberek 240 vegyületet vizsgáltak meg laboratóriumban, a találtak 9 potenciális antibiotikumot, melyek közül az egyik a már említett abaucin. A kutatók megjegyezték, hogy meglepő módon az abaucin az Acinetobacter baumannin túl nem hatott más baktériumfajokra – ezzel lényegesen megnehezíti, hogy jelentkezzen a gyógyszerrezisztencia, sőt a mellékhatása is kevesebb.
 
A gyógyszert már csak tökéletesíteni kell, s jöhetnek a klinikai vizsgálatok is – írták a kutatók a Nature Chemical Biology-ban.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.