2022. 03. 10. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Feltalálták a napelem-tisztító robotot

Mesterséges intelligencia - Feltalálták a napelem-tisztító robotot

Önállóan tisztítja, s ezzel hatékonyabbá teszi a napelemeket egy újonnan kifejlesztett robot. A Helios egy drónnal kombinált intelligens gép.

Napelem-tisztító robotot talált fel egy belga startup. Az Art cég a közelmúltban mutatta be a Heliost, amely teljesen automatikus napelem-tisztító szolgáltatást nyújt: önálló tisztítórobotokból áll, melyeket drónok segítségével helyeznek el a napelemeken.
 
Azzal, hogy megtisztítják őket, a napelemek több zöld energiát termelnek és nagyobb anyagi megtérülést is eredményeznek.
 
„A napelemek elektromos árammá alakítják a napfényt, ám kevésbé teszik ezt, ha piszkosak – hívták fel a figyelmet az Art robotika szakemberei. - A por és a szennyeződés csökkenti a napelemek teljesítményét, vagyis, ez a zöld energia és a pénz jelentős pazarlásával jár.” Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Napelemes robot viszi a gyógyszereket
 
napelem_tisztito_robot_1
 
A Helios két részből áll: a tisztítóbotból és a drónból. A robot meglehetősen könnyű, így képes önállóan tisztítani a napelemeket. Vonórendszerrel látták el, amely lehetővé teszi, hogy ferde felületeken mozogjon és akár a szomszédos panelekre is át tudjon kelni.
 
A robot pontos helyzet-becslés és élérzékelés segítségével navigál autonóm módon. A kefe és a porszívó kombinációját használja, ezzel biztosítja a panelfelület kiváló minőségű tisztítását. Olvasd el: Robot telepít vezetéket a magasban
 
A Helios drón feladata a tisztítórobotokat a napelemekre helyezni és visszahozni. A telepítési folyamat szintén önálló, de egy ember azért felügyeli, minden rendben történik-e.
 
 
Ami a tisztító robot használatát illeti, az ügyfélnek egyszerűen meg kell rendelnie a szolgáltatást online.
 
A rendelést beütemezik és kiszállítják a Helios rendszert. A teljes telepítési folyamat teljesen automatizált, a kiszállító személy felügyeli. A takarítórobotok leadása után már nem szükséges a felügyelet már nem szükséges.
 
A Helios napelemtisztító robot jelenleg a kickstarter oldalon keres támogatókat, hogy terméke gyártását elindíthassa.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.