2020. 08. 05. - 09:50

Mesterséges intelligencia - Robot telepít vezetékeket a magasban

Mesterséges intelligencia - Robot telepít vezetékeket a magasban

Nagy magasságokban is képes haladni, ezért robotot alkalmaz telekomunikációs és távvezetékek telepítéséhez a Facebook.

Az ember számára szédítő magasságokban is képes dolgozni a robot, melynek „szolgálatba állítását” a napokban jelentette be a Facebook.
 
A közösségi média-óriás az ULC Robotics által tervezett robotot használja, amely akár nagy magasságokban, a vezetékeken mozog, telekommunikációs és távvezetékeket telepítve.
 
A vállalat elárulta: a Facebook Connectivity számos partnerrel együttműködve fejlesztette ki az elmúlt években a mesterséges intelligenciával működő robotot. Célja a speciális szál-optikai kábelek középfeszültségű vezetékekre történő felszerelése és telepítése. Olvasd el: Szinte teljesen robotok építenek egy japán gátat
 
Zajlik az autonóm vezetéktelepítő robot üzembehelyezése
Zajlik az autonóm vezetéktelepítő robot üzembehelyezése
 
„A rendszer ötvözi a robotika és az optikai kábel tervezés innovációit, drámai módon csökkentve a rostszál telepítésének költségeit az elektromos infrastruktúra kihasználásával” – tudatta blogjában a cég.
 
A Facebook első partnerének a NetEquity Networks-öt választotta az új technológia bevezetéséhez, s szándékában áll a NetEquity-vel kizárólagos jogdíjmentes licenccel ellátni az optikai hálózatok robottal történő telepítésére. Mint mondta, nincs pénzügyi részesedése a NetEquity Networks-ben, és nem fogja birtokolni vagy üzemeltetni az általuk létrehozott optikai hálózatokat.
 
A Facebook kiemelte: neki csupán az a célja, hogy - a becslések szerint - 3,5 milliárd embert bevonjon a világháló nyújtotta lehetőségekbe, csatlakoztassa őket arra. Ne forduljon elő, hogy emberek azért nem jutnak internethez, mert távoli területeken élnek.
 
A szálas vagy bármilyen internetes kapcsolat kiterjesztése meglehetősen sokba kerülne az ilyen területeken, különösen, hogy emberi erőforrásokat kellene bevonni. Ám a Facebook robotjának köszönhetően valószínűleg több lesz az eddig internethez csatlakozott terület.
 
Az a több mint 3 milliárd ember, akinek jelenleg nincs hozzáférése az internethez, elég közel van a hálózatokhoz, melyeket szakaszosan frissítettek a 2G-ről a 3G-re, majd a 4G-re és az LTE-re a vezeték nélküli távközlésre, a vezetékes hozzáférési hálózatok pedig a DSL-ről és a koaxiális hálózatoktól az optikai hálózat felé mozdultak el. Olvasd el: Itt az érintés nélküli érintőképernyő
 
A kapacitást azonban ezeken a területeken is szükséges megnövelni, azzal, hogy több szálat adnak hozzá a hálózathoz - évente 20–30 százalékkal emelkedik ugyanis az egy személyenkénti átlagos adatfelhasználás.
 
„A rostszál napjainkban kritikus fontosságú elem ahhoz, hogy minél több embert kössünk össze minél nagyobb sebességgel. Ennek a sávszélessége ezerszer nagyobb, mint bármely más technológiának” – mondta el Karthik Yogeeswaran, a Facebook vezeték nélküli rendszerek mérnöke, blogíró.
 
Hozzátette: az optikai hálózatok telepítésének költsége és összetettsége azonban eddig gátolta a nagyobb horderejű telepítést. Ugyanakkor a költségek szinte teljes egészében a rostszál építéséből származnak.
 
A Facebook úgy véli, új robotrendszere lehetővé teszi a rostszál hatékony és fenntartható bevezetését.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.