2022. 02. 26. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Feltalálták a sajtkóstoló robotot

Mesterséges intelligencia - Feltalálták a sajtkóstoló robotot

Megalkották a világ első sajtkóstoló robotját – a különleges szerkezetet dán tudósok találták fel, s minőségi tesztelést várnak tőle.

Sajtkóstoló robotot talált fel a dániai Koppenhágai Egyetem tudóscsapata. Ez a világ első „sajtrobotja”, mely jelenleg a multinacionális, dán tejtermékgyártó Arla céget segíti sajtjai minőségellenőrzésében.
 
A robot időt és pénzt takaríthat meg a tejipari vállalatoknak, miközben hosszú távon hozzájárul a fenntarthatóbb termeléshez – vélekedik a robotot megvalósító csapat.
 
A kötényes tejipari dolgozókhoz tehát egy ezüstösen csillogó, vörös szemű „kolléga” csatlakozott a dániai Taulovban, mely a tejtermékeket gyártó Arla tulajdonában van: egy robot, amely segít nekik a finom Dán Havarti, Danbo és Maribo sajtok előállításában.
 
A robot közeli infravörös fénnyel világítja meg a sajtokat két vékony fémcsövön keresztül. A fény hullámhosszakat bocsát vissza, amelyeket aztán adatként tárol a számítógép a sajtról. Olvasd el: Biztonságos ételkészítéssel segíti egy robot az éttermeket
 
Sajtokat tesztel a legújabb dán robot
Sajtokat tesztel a legújabb dán robot
 
„A fény elemzése teszi lehetővé, hogy feltérképezzük a sajt kémiai ujjlenyomatait – többek között zsír-, fehérje- és szénhidráttartalmát. Ennek során pedig láthatjuk, megfelelnek-e a sajtok a tejüzem minőségi előírásainak a biztonság, az állag és az íz tekintetében” – mondta el Klavs Martin Sørensen, a Koppenhágai Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének docense.
 
Sørensen közösen fejlesztette ki a robotot az Arlával, a dán környezetvédelmi minisztériummal és a dán tejipari kutatási alapítvánnyal, hogy biztosítsák a sajtok kiváló minőségét és ízét.
 
„A robot egyedülálló, ugyanis minden sajtot a folyamat igen korai szakaszában figyel meg. Másodperceken belül értesíti a tejüzemet, ha valami elromlott, vagy például jelzi, hogyan kell a tejüzemnek módosítania egy sajt receptjét, hogy az újra tökéletes legyen. Ezt korábban soha nem tudtuk figyelemmel kísérni. A robot tehát a maga nemében az első, s egy teljesen új munkamódszert mutat be a digitális élelmiszergyártásban” – jegyezte meg Sørensen.
 
A minőség-ellenőrzés a sajkészítés során eddig egy teljes sajttételből vett egyedi mintákon alapult, a tejipari dolgozók szaglására hagyatkozott, valamint arra, hogy milyennek kell lennie egy sajt állagának.
 
A sajtrobot lehetővé teszi a tejfeldolgozók számára, hogy a sajtok állapotáról és minőségéről folyamatosan információt szerezzenek – ezzel pedig időt és pénzt is megtakaríthatnak. Olvasd el: Tojást sütni is megtanult a robot
 
„A tejgyártók nagyon izgatottak a robot miatt, hiszen olyan partnert biztosít, amely segíthet a hibák kiküszöbölésében már a folyamat elején és nem a végén, ahogy ez most történik – mondta Klavs Martin Sørensen. - Örülnek a robot által gyűjtött adatok mennyiségének is, merr ezek mindegyikével javítható a sajtgyártás. A robot soha nem helyettesítheti a tejipari dolgozókat, de nélkülözhetetlen eszköz lesz számukra.”
 
Amellett azonban, hogy a robot segíthet a sajt minőségének biztosításában, különféle fenntartható gyártási módszerek vizsgálatára is alkalmas.
 
Mint Sørensen elmondta, hamarosan megkezdik annak tesztelését, hogy felhasználható-e kevesebb víz, vagy lehetséges-e a gyártás során a korábbi sajtokból származó vízmennyiség egy részét újrahasznosítani. A robot segíthet meghatározni, mennyi vizet takaríthatnak meg a minőség és az íz feláldozása nélkül.
 
A kutatók szerint egyébként a robotot más élelmiszerek, köztük húsok, gyümölcsök vagy kenyér tesztelésére is lehetne alkalmazni.
 
Taulov Mejeriben csupán 3 hónapig tesztelték a találmányt, de már készen áll arra, hogy számos más tejipari üzemben is bevessék az év során – több cégtől is érkezett már megkeresés.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.