2020. 12. 14. - 09:45

Biztonságos ételkészítéssel segíti egy robot az éttermeket

Biztonságos ételkészítéssel segíti egy robot az éttermeket

Megjelent a Dexai Robotics már bevezetett konyhai robotjának második verziója, amely nagy segítséget jelent az éttermeknek a koronavírus-járvány idején.

A Covid-19 minden üzletet arra késztetett, hogy alkalmazkodjon és módosítsa működését, de talán leginkább az éttermeket érintette. Nemcsak helyek, állások is veszélybe kerültek vagy megszűntek.
 
A Dexai Robotics Inc. a közelmúltban frissítette rendszerét, hogy elősegítse az egészségügyi szempontból biztonságos, megfizethető ételek készítését és az éttermek fennmaradását.
 
Az automatizáció már a koronavírus-járvány előtt is kezdett beszivárogni az élelmiszer- és a vendéglátóiparba, a pandémia azonban felgyorsította a tendenciát. Olvasd el: Főz és tanul is - itt a konyhákon használható robot
 
A Dexai Robotics szerint Alfred 2.0 nevű robotjuk helytakarékos, biztonságos és tablet által vezérelt lehetőséget kínál az ételek elkészítéséhez. A bostoni cég 2020 márciusában 5,5 millió dollárt gyűjtött, szeptemberben pedig megnyerte a Red Dot formatervezési díjat.
 
Mesterséges intelligencia - Hatékonyan és biztonságosan készít ételeket a Dexai új robotja
Mesterséges intelligencia - Hatékonyan és biztonságosan készít ételeket a Dexai új robotja
 
„A Covid-19 járvány drámai módon megváltoztatta az étkezés módját – mondta el Justin Rooney, a Dexai gépészmérnöke. - A kihangosított megrendelések csökkentik az emberek közötti közelséget és az Alfreddal való érintkezést, mérsékelve a kórokozók átadásának esélyét. A funkciónak ki kell küszöbölnie a fertőző betegségek terjedését és fontos hosszabb ideig frissen tartania az ételeket.”
 
A cég eredetileg 2018-ban mutatta be az Alfred 1.0-át. Az idén frissítette az automatizációt, hogy lehetővé tegye a megrendelések kihangosítását, amelyek bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközön keresztül elvégezhetők. A robot egy új alrendszert is tartalmaz az edények számára.
 
Ezen edénytartók biztosítják a ServSafe előírások betartását azzal, hogy ételtartókban tárolják az edényeket, eszközöket, ugyanazon a hőmérsékleten tartva azokat - mondta Rooney. Minden hardver alrendszert frissítettek az esztétika, a megbízhatóság, a biztonság és a felhasználóbarát működése javítása érdekében.
 
A rendszer egy robotot tartalmaz, két szerszámtartó helyet, egy konyhai kijelző rendszert, egy tálkát tartó kart, valamint házat az elektronikához és két hűtőegységet.
 
Frissítették az elektronikai házat is, mellyel a hőteljesítmény javult - ez lehetővé teszi a 15 perces telepítést és az egység könnyebben szervízelhető is a helyszínen. Olvasd el: Robotséf költözik a konyhába?
 
Az Alfred 2.0 képes úgy cserélni az edényeket, hogy közben megfelel az élelmiszer-szolgáltatási előírásoknak.
 
A strukturálatlan roboteszköz-váltás régóta problémát jelentett – idézte fel a gondokat Rooney. Mint mondta, az élelmiszer-szolgáltató ipar egyedi edényeket igényel külön élelmiszerallergén csoportok számára.
 
Ugyanazzal a fogópárral lehet például tálalni római salátát és rukkolát, de ezt az edényt nem lehet használni csirke és parmezán tálalására.
 
A ServSafe követelményeket támaszt az eszközök, kellékek megfelelő tárolását illetően is. Az Alfred 2.0 közvetlenül az élelmiszer-tárolókban tárolja az eszközöket.
 
A mechanikus felszerelés és a megfelelő kialakítás az állványon levő kellékeket olyan helyre helyezi, ahol a fő robotkar továbbra is megbízhatóan cserélheti azokat. A szerszámtartók elfordulhatnak az útból, így a robotkar akadálytalanul hozzáférhet az ételtartókhoz az összetevők szedése vagy utánpótlása érdekében.
 
A Dexai Alfred 2.0 igen hasznos lehet az étterem tulajdonosainak talpra állításában. A járvány rávilágított az ilyen jellegű étel-szolgáltatás automatizálások szükségességére. Az Alfred biztonságosabb opció számunkra kedvenc ételeink élvezetére.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.