2020. 12. 10. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Fertőtlenítő robotokat telepítenek európai kórházakba

Mesterséges intelligencia - Fertőtlenítő robotokat telepítenek európai kórházakba

Az Európai Bizottság szerződést kötött az UVD Robots vállalattal, mely ennek keretében 200 fertőtlenítő robotot telepít kórházakba unió-szerte.

A dániai Odense-ben székelő UVD Robots telepíthet fertőtlenítő robotokat európai kórházakba. A vállalat december 9-én közölte, hogy az Európai Bizottság szerződést kötött vele, melynek értelmében 200 fertőtlenítő robotot szállíthat az Európai Unió kórházaiba.
 
A cég első lépésben több mint 10 európai országban telepíti rendszereit, s az induló lépést még több követheti. Olvasd el: Megérkezett az első fertőtlenítő robot
 
Az UVD Robots a Blue Ocean Robotics „feltaláló” egysége, mely ún. telepresence rendszereket is kifejlesztett a GoBe robotokon és a betegeket mozgató PTR robotokon keresztül.
 
Mesterséges intelligencia - UVD Robots fertőtlenítő robotok dolgoznak a kórházakban
Mesterséges intelligencia - UVD Robots fertőtlenítő robotok dolgoznak a kórházakban
 
A cég a közelmúltban tette elérhetővé harmadik generációs robotjait.
 
„Segítünk a koronavírus terjedésének megállításában, egyúttal megerősítjük a kórházi fertőzések megelőzését – mondta Claus Risager, a Blue Ocean Robotics vezérigazgatója. – A fertőtlenítő robotok átadásával még tovább megyünk, hogy tehessünk az egészségügyi személyzet, a betegek és a rokonok védelméért eme kritikus időszakban”.
 
A Blue Ocean szerint az UV-C robot esetében klinikailag bizonyított, hogy elpusztítja a vírusok és baktériumok 99,99 százalékát, felszínen és a levegőben egy kórteremben, s mindezt autonóm működés során, 10 perc alatt teszi meg. 
 
Számos fertőtlenítő robot került egyébként piacra 2020 folyamán: az LG Electronics a héten csatlakozott a beszállítókhoz. Olvasd el: Egyre népszerűbb a takarító robot, 10 ezret adtak el belőle
 
Az UVD Robots világszerte elmondta tapasztalatait a kórházakban történő telepítéssel kapcsolatban.
 
A horvátországi Sisakban levő Dr. Ivo Pedisic Általános Kórház 15 műtőjébe telepített UVD robotot – a fertőtlenítést követően nem találtak bizonyítékot a potenciálisan káros mikroorganizmusok jelenlétére - jelentette az UVD Robots.
 
Márciusban a robotot áthelyezték a koronavírusos osztályokra. Azóta csak egy alkalmazottnak volt pozitív az új koronavírus eredménye, szemben a többi osztály 37 alkalmazottjával.
 
Az olasz Abano Gruppo Poloclinico-jában 6 orvost fertőződött meg koronavírussal, mielőtt a fertőtlenítő robotot bevetették volna. Az UVD robot telepítését követően az orvosok, az ápolók vagy a betegek körében nem jelentkeztek Covid-19 esetek. Olvasd el: Kórházban is bizonyítottak a digitális segítők
 
 
Az UVD robotjait most több mint 60 országban telepítik világszerte.
 
„Nagyon örülünk, hogy UVD-robotjainkat az EU Bizottság kiválasztotta, véleményünk szerint ez a legnagyobb ilyen típusú robotrendelés - mondta Per Juul Nielsen, az UVD Robots vezérigazgatója. – Mi készítettük az első robotot ebben a kategóriában, s meghatároztuk az autonóm UVC-fertőtlenítés globális szabványát. Egy ilyen mértékű megrendelés igazolja az UVD robotok hatékonyságát” – tette hozzá.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.