2020. 07. 02. - 09:35

Mesterséges intelligencia figyeli a gumiabroncsokat is

Mesterséges intelligencia figyeli a gumiabroncsokat is

Intelligens gumiabroncs-megfigyelő rendszert fejlesztett ki közösen a Bridgestone és a Microsoft vállalat, mely valós időben monitorozza az abroncsok esetleges sérülését.

A járművek gumiabroncsainak folyamatos figyelése igencsak hasznos és ésszerű dolog. A Bridgestone és a Microsoft vállalat jelenleg együtt dolgozik egy olyan felügyeleti rendszer kifejlesztésén, amely a Microsoft Connected Vehicle Platform (MCVP) használatával képes valós időben felismerni a gumiabroncsok károsodásait.
 
A rendszer jelentősen növelné a közúti biztonságot és csökkentené a műszaki hibák által okozott balesetek számát.
 
A Bridgestone szerint a kutatások egyértelműen elárulják, hogy a műszaki hibák - beleértve a gumiabroncsok sérüléseit is - okozzák az autóbalesetek nagyjából 30 százalékát. A biztonsági ellenőrzések nem mindig foglalják magukba a gumiabroncsok sérüléseit, melyeket gyakran nehéz észlelni kézi ellenőrzés nélkül. A sérült gumiabroncsok azonban balesetekhez vezethetnek.
 
Gumiabroncs-felügyelőt fejlesztett ki a Bridgestone és a Microsoft
Gumiabroncs-felügyelőt fejlesztett ki a Bridgestone és a Microsoft
 
A gumiabroncsok károsodása leginkább azért következik be, mert nem megfelelő a nyomás, elfárad az abroncs, egyenetlen a kopás, de kárt okozhatnak bennük a járdák, lyukak vagy az úton lévő tárgyak is.
 
A Bridgestone gumiabroncs-megfigyelő rendszere az MCVP felhő (cloud) infrastruktúráját használja az érzékelők által szerzett, már telepített hardveren keresztül gyűjtött adatokkal együtt. Emellett algoritmusokat alkalmaz a gumiabroncs felületét és belsejét érintő események észlelésére.
 
Ha veszély áll fenn, a járművezetőt azonnal értesítik, s ennek megfelelően járhat el a helyzet megoldása érdekében. Olvasd el: Ütközéskerülést és biztos navigációt garantál a mesterséges intelligencia
 
Bridgestone szerint hasonló megfigyelő rendszer jelenleg nem létezik a piacon. Egyéb alternatívákhoz kiegészítő hardverek telepítését kellene megoldani.
 
Az intelligens gumiabroncs-megfigyelő rendszer nemcsak a kár bekövetkezésének idejét azonosítja, de azt is meghatározza, hol történt ez. Ilyen módon a sofőr részletes képet kap az úti feltételeikről és körülményekről is, amely felhasználható a közúti károkért felelős szervek figyelmeztetésére, jelezve a lyukak jelenlétét, elhelyezkedését és az egyéb veszélyeket.
 
A jövőben elindítandó önálló járművek szintén profitálhatnak a rendszerből, lehetővé téve a járművek számára, hogy megosszák információikat a közeli közúti veszélyekről. Olvasd el: Önjáró taxi a gyógyír az üvegház-hatásra?
 
A Bridgestone új kárfelügyeleti rendszere minden olyan járműpark és eredeti felszerelést gyártó cég számára elérhető, amely használ MCVP-t.
 
A Microsofttal való együttműködés azonban lehetővé teszi a Bridgestone számára a megoldások fejlesztését is, hogy megfeleljenek a világ legfontosabb flottapartnereinek és az eredeti felszerelést gyártók igényeinek.
 
Az MCVP biztosítja a Bridgestone számára a digitális infrastruktúrát, amely előmozdítja a csatlakoztatott mobilitási megoldások kínálatát, s számos funkcióhoz ad hozzáférést a Microsoft Azure felhő, az MI (mesterséges intelligencia) és az IoT (a tárgyak internete) platformjain.
 
A Bridgestone cserébe segíti a Microsoft terjeszkedését támogatási partnerei ökoszisztémájában és lehetővé teszi az MCVP-ügyfelek számára, hogy beépítsék partnereik megoldásait a saját ajánlataikba.
 
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.