2021. 03. 03. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Vezető nélküli biciklivel rukkoltak elő a kínaiak

Mesterséges intelligencia - Vezető nélküli biciklivel rukkoltak elő a kínaiak

Önálló kerékpárt fejlesztett ki a kínai Tsinghua Egyetem kutatócsoportja – a járgány képes magát egyensúlyban tartani, akadályt kikerülni, célpontokat követni és reagálni a hangutasításra.

Mesterségesen intelligens, önjáró biciklit fejlesztett ki egy kínai kutatócsoport a Tsinghua Egyetemen. A kerékpár egyedi látvány - mintha csak épp elhagyta volna a vezetőjét és gurulna magától tovább.  
 
Egyensúlyban tartja saját magát, képes kikerülni az akadályokat, azonosítja és követi a célpontokat, sőt hangutasításra is reagál.
 
Az önjáró bicikli a tianjic elnevezésű elektronikus chip segítségével működik, mely a mesterséges általános intelligencia (AGI) két megközelítését integrálja: informatika-orientált és idegtudomány-orientált egyben. Mesterséges intelligencia és mély tanulás mozgatja a teljesen önálló traktort
 
 
 
A kutatók videót is megjelenítettek arról, ahogyan az egyelőre név nélküli kerékpár különösebb erőfeszítés nélkül halad, átgurul egy kiemelkedésen az úton és válaszol a hangutasításra, mely megmondja neki, melyik útvonalon menjen és mikor gyorsítson.
 
A videó második felében szintén látható, amint a kerékpár célpontot követ, miközben az útjában lévő akadályok körül kanyarodik. Olvasd el: Önálló gyógyszerszállító robottal rukkolt elő Anglia
 
Nem ez egyébként a világ első önjáró biciklije, a jelenlegivel azonban a hibrid mesterséges intelligencia lehetőségeit mutatják be a szakemberek: ezek révén a gépek ugyanúgy gondolkodhatnak és tanulhatnak, mint az emberi agy.
 
Csupán egy chip használatával a kutatók képesek demonstrálni a sokoldalú algoritmusok és modellek egyidejű feldolgozását egy vezető nélküli kerékpáros rendszeren belül, valós idejű tárgyérzékeléssel, nyomkövetéssel, hangutasítással, az akadálykikerülés és az egyensúlyszabályozás megvalósításával.
 
A tanulmány várhatóan ösztönözni fogja az AGI fejlődését, azzal, hogy utat nyit az általánosabb hardverplatformok felé. Magáról a chipről egyébként a szakemberek már korábban is írtak, a Nature szaklapban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.