2020. 11. 18. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Gyógyszereket szállító drónok emelkednek a levegőbe

Mesterséges intelligencia - Gyógyszereket szállító drónok emelkednek a levegőbe

Kereskedelmi drón-szolgáltatást indít két cég az amerikai Észak-Karolinában, hogy gyógyszereket repítsen a térség mezőgazdasági vidékeire.

Összefogott a drónokkal foglalkozó, egészségügyi logisztikát bonyolító Volansi cég és gyógyszeripari és biotechnológiai óriásszervezetként ismert Merck (Amerikán kívül MSD), hogy kereskedelmi drónnal szállító projektet indíthasson az Egyesült Államok-beli Észak-Karolina államban.
 
A Volansi a Merck Wilson-i gyárából szállítana ún. hideg láncú gyógyszertermékeket a Vidant Healthplex-Wilsonhoz, valamint a Vidant Egészségügyi Klinikához - a projekt három első fázisa a drón-technológia szerepének, illetve annak megismerése, hogyan javítható az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.
 
Észak-Karolina keleti vidéke kihívásokat jelent ezen a téren, számukra kevésbé egyszerű hozzájutni a teljeskörű ellátáshoz. Olvasd el: Számolja és elemzi a növényeket az új drón
 
Gyógyszerszállításra vetették be a drónokat Észak-Karolinában
Gyógyszerszállításra vetették be a drónokat Észak-Karolinában
 
A projekt első repülései megvalósították a hőmérséklet-szabályozású gyógyszerek első, drónnal történő szállítását az Egyesült Államokban.
 
„Azt tapasztaltuk, hogy a világ ellátási lánca a koronavírus hatására soha nem látott módon megfeszült. Mostanra felgyorsult az igény az ellátási lánc-technológia gyors fejlődésére, különösen az egészségügyben. A drónokkal történő szállítás az egyik megoldás a kritikus fontosságú kellékek eljuttatására oda, ahol szükség van rájuk, akkor, amikor az éppen szükséges” – mondta el Hanna Parvizian, a Volansi vezetője és társalapítója.
 
Az úttörő projekt a Volansi Voly C10 nevű, teljesen elektromos drónját használja, mely képes 4-5 kilós rakomány szállítására akár 80 kilométer távolságra levő helyekre is. Olvasd el: Drónok mérik fel a károkat hurrikán után
 
A drón függőleges felszállási és leszállási (VTOL) rendszere lehetővé teszi, hogy törékeny rakományt ún. „puha tapintású”, automatizált kioldással tegyen le, miután a drón leszállt a megadott helyen.
 
A VTOL rendszer működtetéséhez minimális infrastruktúrára van szükség - s képes a visszatérő drónok adminisztrálására, a megrendelés visszaigazolására és egyéb support-tevékenységekre, mint például a hőmérséklet-nyomkövetés és a szállítási visszaigazolások.
 
„Jelenlegi disztribúciós rendszerünk erős, s ez a kísérlet segít új, innovatív szállítási lehetőségek feltárásában, melyek kiegészítik a meglévő ellátási láncban már bizonyított képességeinket” – fogalmazott Craig Kennedy, a Merck globális ellátási lánc menedzsmentjének alelnöke.
 
 
Brian Floyd, a Vidant operatív igazgatója megjegyezte: az innováció és az együttműködés elősegíti, hogy növeljék az ellátáshoz való hozzáférést, s teljesítsék az egészség és a jólét javításáért folytatott küldetésüket Észak-Karolina keleti részén.
 
„Az új projekt egy izgalmas törekvés kezdete annak kiaknázására, milyen további módszerekkel tudunk megfelelni az általunk kiszolgált, egyedi igényeknek”- tette hozzá.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.