2022. 12. 04. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Gyomláló robotok és drónok áraszthatják el a földeket

Mesterséges intelligencia - Gyomláló robotok és drónok áraszthatják el a földeket

Tizenegyszeresére nőhet a gyomláló robotok piaca 5 éven belül a várakozások szerint. A mezőgazdasági drónok esetében pedig nyolcszorosára emelkedhet a kereslet.

A mezőgazdasági robotok széleskörű elterjedésére lehet számítani az IDTechEx legújabb elemzése szerint.
 
A piackutató cég úgy látja, a gyomláló robotok piaca 11-szeresére nő majd az elkövetkező 5 évben, míg a mezőgazdaságban használatos, permetező drónok iránti kereslet nyolcszorosára emelkedik a következő tíz esztendőben.
 
A friss kutatás alapján ezen robotok és drónok piacának mérete felgyorsul az előttünk álló években.
 
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a növekedés hátterében olyan problémák állnak, mint a vízhiány, a vegyszerek túlzott felhasználása, a biológiai sokféleség csökkenése, az üvegházhatású gázok kibocsátása és az eutrofizáció, amelyekre megoldást jelentenek a mezőgazdasági robotok és drónok.
 
Egyre divatosabb a precíziós mezőgazdaság a vegyszerek használatának és az azt követő negatív hatásoknak a csökkentésére. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Drónokat indít a permetezéshez India
 
Mesterséges intelligencia - A mezőgazdasági robotok széleskörű elterjedésére lehet számítani
Mesterséges intelligencia - A mezőgazdasági robotok széleskörű elterjedésére lehet számítani
 
„A technológia fejlődésével a gazdálkodás elmozdul a mezőgazdaságot nagymértékben domináló, válogatás nélküli állandó kamatozású megközelítéstől a változó kamatozású technológiai megközelítés felé” – írják a kutatás szerzői.
 
A közelmúltban az ellátási lánc megszakadásával a vegyszerek és a műtrágyák egyre drágábbakká váltak. Ez arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy maximalizálják erőforrás-felhasználásukat és elkerüljék a vegyszerek túlzott felhasználását - például mechanikus gyomirtással vagy az egyes növények vegyszerhasználatának pontos ellenőrzésével.
 
Mivel a precíziós mezőgazdasági technológiának nagy mennyiségű gyűjtött adatra van szüksége a növényekről és terményekről, az emberi, manuális gyűjtés szinte lehetetlen. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Önjáró gyomirtó permetezőgép a gyümölcsösbe
 
Eközben a vegyszerek pontos kiszórása vagy a mechanikai gyomirtás is precíz védekezést igényel, így ideális felhasználási eset az automatizáláshoz. A precíziós mezőgazdaság alkalmazásában tehát megvalósítható megoldássá válik, hogy robotokon keresztül történjen az automatizálás – állítják az IDTEchEx kutatói.
 
Gyomirtásra használják a leggyakrabban a mezőgazdasági robotokat – áll a jelentésben.
 
„Jelenleg a domináns modell a gyomirtó szerek nagyüzemi permetezése, állandó dózissal. A mezőtábla területe gyakran meghatározza a permetezés mértékét, ezért a mezőgazdasági vegyszereket gyakran eltúlzottan alkalmazzák, ami szükségtelen költségekhez vezet a gazdálkodók számára és felgyorsítja a gyomirtószer-rezisztencia növekedését. A precíziós mezőgazdasági megközelítés segíthet leküzdeni ezeket a kihívásokat” – írják a szakemberek.
 
Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódított a földrajzi helymeghatározás és a gazdaságok feltérképezése a GPS-kompatibilis, változó dózisú permetezőkkel együtt - ezek segítségével a permetezési mennyiséget a növény igényei szerint lehet változtatni. 
 
Különösen népszerűek a légi drónok és örvendetes előrelépés a változó dózisú permetezőgépek elérhetőbbé válása.
 
A mezőgazdasági robotika lehetővé teszi a precíziós mezőgazdasági megközelítést: számítógépes látást és gyomirtó algoritmusokat alkalmaz a gyomok azonosítására, majd mechanikai vagy vegyi eltávolítására.
 
Az IDTechEx kutatása szerint a gyomláló robotok piaca 2021-ben 22 millió dollár körül volt, ez a következő öt évben várhatóan 11-szeresére nő.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.