2021. 02. 07. - 08:00

Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló

Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló

Először használják majd a crop.zone mesterségesen intelligens gyomirtó megoldásait az európai országban, tudományos felügyelet alá vonva a helyi földeket.

A svájci Fenaco szövetkezet és a német crop.zone technológiai startup együttműködési megállapodása értelmében az elektromos gyomlálót hamarosan bevezetik a piacra Svájcban. A találmány megoldásait természetesen a helyi körülményekre igazítják.
 
Ezzel a lépéssel először alkalmazzák majd a crop.zone gyomirtót az európai országban – tudományos felügyelettel használva majd azt a földeken. Olvasd el: Okos mezőgazdasági robotokkal rukkolnak elő a dánok
 
Az érdekelt gazdálkodóknak lehetőségük is lesz valós körülmények között kipróbálni az új technológiát.
 
Stratégiai kérdésekben az induló vállalkozásoknak tanácsot ad Michael Feitknecht, a növénytermesztés vezetője és a fenaco igazgatóságának tagja, aki a crop.zone tanácsadó testületében is helyet foglal.
 
Svájcban hamarosan beszerezhető lesz az elektromos gyomirtó a földekre
Svájcban hamarosan beszerezhető lesz az elektromos gyomirtó a földekre
 
Gyomirtás elektromos segítséggel
 
A crop.zone technológiája elektromos töltéssel pusztítja a gyomokat, innovatív és fenntartható gyomirtási módszert hozva létre.
 
Az alkalmazás szélessége legfeljebb 12 méter. Óránként 4 km terjedési sebességgel haladva a crop.zone megoldás óránként nagyjából 3 hektár területet képes kezelni.
 
Energia-felhasználása alacsony – első lépésben a növényeket ún. vezetőképes folyadékkal kezelik. Ezután a gyomokat célzottan, elektromos töltéssel pusztítják. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Megjósolja az ártalmas feketefű növekedését az algoritmus
 
Ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztás alacsonyabb, a módszer pedig sokkal hatékonyabb, mint más elektromos technológiáknál.
 
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) jelenleg azt tisztázza, engedélyezhető-e az eljárás az ökológiai gazdálkodások számára.
 
A módszert a nagyközönségnek várhatóan a svájci Aesch-ben (Basel-Landschaft), egy új, jótékony organizmus-termelő létesítményben mutatják majd be 2021 tavaszán.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.