2022. 07. 31. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Hagyma közt gyomlál a vadonatúj robot

Mesterséges intelligencia - Hagyma közt gyomlál a vadonatúj robot

Hagyma közti gyomokat távolít el hatékonyan az Ekobot elnevezésű legújabb robot, melyet a svédországi és hollandiai farmokon már üzembe helyeztek.

Bizonyította hatékonyságát az Ekobot nevű vadonatúj robot, amely a hagyma közötti gyomokat távolítja el. A gépet már bevetették svéd és holland gazdaságokban.
 
A gyomlálás során a robot először a kamerákkal feltérképezi a termést. Ezután a nélkülözhetetlen mesterséges intelligencia segítségével döntéseket hoz, majd a karral ténylegesen munkához lát.
 
Az Ekobot elektromos meghajtású platformot használ, melyet minden nap tölteni kell. A navigáció az optikai irányítás és az RTK GPS-rendszerek kombinációjával történik. Olvasd el: Pontosan utánozza a kézi gyomlálást ez a robot
 
Mesterséges intelligencia - Hagyma közt gyomlál a vadonatúj robot
Mesterséges intelligencia - Hagyma közt gyomlál a vadonatúj robot
 
A robot alatt kamerák helyezkednek el, ezek tartják szemmel a hagymát és észlelik, ha gaz nőtt közte.
 
A gyomlálás alatt a robot folyamatosan halad, miközben a karok jobbra és balra csapva kiirtják a gyomnövényeket. Az Ekobot óránként több ezer ütést tud végrehajtani, aminek hatékonysága a gyomok eltávolítása tekintetében példaértékű. Olvasd el: Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen
 
A gyomlálás történhet a hagymasorok belsejében és között – a gép a szántóföldön minden hagymanövényt megvizsgál, hogy létrehozzon egy „biztonsági sávot” a növény körül.
 
A gyomként észlelt egyéb elemek akkor kapnak mechanikus ütést, ha a biztonsági zónán kívül helyezkednek el. A gyomnövényt fejjel lefelé fordítja, majd a nap és a szél gondoskodik a gyomnövény gyökereinek kiszárításáról.
 
A robot akár 1 km/órás sebességgel is képes működni. 
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.