2023. 08. 11. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Hagymaültetvényen kápráztatta el egy agrárrobot a nézőket

Mesterséges intelligencia - Hagymaültetvényen kápráztatta el egy agrárrobot a nézőket

Szántóföldön mutatta be képességeit a svéd Ekobot WEAI gyomirtó robot, amely új fejlesztéseivel már most rendkívül népszerű.

Nemcsak hallani lehetett a képességeiről, demonstrálta is azokat egy hagymaültetvényen a svéd Ekobot WEAI nevű gyomirtó robot Hollandiában, Lelystad-ban.
 
Számos fejlesztésnek köszönhetően veszi jól az akadályokat, s már készül belőle a 2025-ös modell is.
 
A bemutatót tartott robot elejébe két radarérzékelőt építettek, ezekkel figyeli a környezetét, hogy véletlenül se akadjon össze emberekkel, állatokkal vagy egyébbel.
 
A tetejére kamerát helyeztek, ezzel a robotot használók láthatják a robot haladásának irányát, ahogyan azt is, mekkora mértékű a gyomok jelenléte, vagy mennyire fejlődött a termés. Olvasd el: Lézer és mesterséges intelligencia indul a gyomok ellen
 
Mesterséges intelligencia - Hagymaültetvényen kápráztatta el egy agrárrobot a nézőket
Mesterséges intelligencia - Hagymaültetvényen kápráztatta el egy agrárrobot a nézőket
 
Természetesen a gép belsejében is számos fejlesztést végeztek. A gyomok eltávolítására szolgáló, cserélhető szerszámokkal felszerelt mozgó karok mellett a robotot saját kapálóelemekkel is felszerelték.
 
Ezeket az elemeket paralelogrammára függesztik fel, így alkalmazhatók a hagymasorok közötti gyomláláshoz. A karokkal történő gyomirtás sebessége maximum 0,54 km/h, míg a kapálóelemek akár 1,8 km/h sebességet is elérhetnek. A működéshez legalább 2,5 méteres forduló szükséges.
 
Az Ekobot WEAI jelenleg két cserélhető, szabványos akkumulátorral működik - ilyenek általában megtalálhatók a traktorokban, teherautókban és hasonló berendezésekben.
 
A jármű egésze 1 kW teljesítményt igényel. Gyártója szerint egyetlen akkumulátortöltéssel hozzávetőlegesen 9-10 óra munkára van lehetőség. Ha lemerült a gépezet, mindkét elem kicserélhető a mellékelt második készletre.
 
Az Ekobot cég eddig öt robotot épített. Hármat közülük Svédországban, kettőt pedig Hollandiában béreltek ki. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Hagyma közt gyomlál a vadonatúj robot
 
A jelenlegi eladási áruk 90 ezer euró, de lízingelhető is a robot, hektáronként évi 3 000 euróért. 
 
Érdemes tudni ehhez, hogy egy robot akár 10 hektáron is képes fenntartani a gyommentes állapotot.
 
Az Ekobot a termelést 25-30 darabra kívánja növelni 2024-re, ám már most is egyre növekszik azoknak a száma, akik érdeklődnek a robot iránt – a várólistán igen sokan vannak.
 
Érdekesség, hogy a Lelystadban bemutatott változat továbbra is a norvég Saga Robotics robotgyártó alvázát használja. 
 
Az Ekobot azonban saját, akár 50-60 cm-ig változtatható hasmagasságú új alváz kifejlesztését is tervezi. A jelenlegi, 25 cm-es hasmagasságú kialakítás ugyanis korlátokba ütközik, ha a gép mély nyomokon halad át.
 
A készülő modellben napelemek is lesznek. A WEAI robotot 2025-től a hagymán kívül más növényekre is szeretnék alkalmazni, így például sárgarépa- és cukorrépa ültetvényeken.
 
 
L.A.
 
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.