2022. 11. 28. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Hamarosan kiderül, hogy reagálnak az emberek a robotokra

Mesterséges intelligencia – Hamarosan kiderül, hogy reagálnak az emberek a robotokra

Nagyszabású tanulmány készül arról, miként lépnek kapcsolatba az emberek a robotokkal nyilvános helyen – a Texasi Egyetem jóvoltából.

Hamarosan kiderül, hogyan is reagálnak az emberek a robotokra, ha nyilvános helyen találkoznak velük vagy kapcsolatban kell lépniük azokkal.
 
Az austini Texasi Egyetem (UT) kutatói a közelmúltban 3,6 millió dolláros támogatást kaptak a Nemzeti Tudományos Alapítványtól – a cél egy ötéves tanulmány elkészítése, amely azt vizsgálja, hogyan lépnek kapcsolatba az emberek a robotokkal nyilvános helyen. A kutatás magában foglalja egy négylábú flotta telepítését is az egyetem campusán. Az első telepítések 2023 elején kezdődnek majd el.
 
A támogatás segítségével a kutatók interdiszciplináris csapata robotszállító hálózatot hozhat létre a Texasi Egyetemen. Ehhez a Boston Dynamics és a Unitree Robotics négylábú robotjait alkalmazza majd. Olvasd el: Robotok uralhatják a világot 2060-ra
 
Mesterséges intelligencia - Egy Kiwibot az emberek között
Mesterséges intelligencia - Egy Kiwibot az emberek között
 
Amint a robotok elindulnak, az egyetemi közösség tagjai ingyenes kellékeket, például törlőkendőket és kézfertőtlenítőket rendelhetnek majd egy okostelefonos alkalmazás segítségével. A négylábú robotok a kért dolgokat az egyetem egyes gyalogos zónáiba szállítják majd. Szállítás közben több száz különböző emberrel találkozhatnak, akik különféle módon reagálhatnak rájuk.
 
Kezdetben egyedül dolgoznak majd, egy idő után azonban a kutatók párban küldenék ki őket.
 
A robotokat kísérők és távoli felügyelők is ellenőrzik majd.
 
Nanshu Lu, az UT Aerospace Engineering and Engineering Mechanics Tanszékének professzora hordható agyérzékelőket tervez a robotokat figyelő emberek számára. Ezáltal a kutatók betekintést nyerhetnek abba, milyen munkaterhelést és figyelmet igényel a robot.
 
A kutatók azonban a leginkább azzal nyernek hasznos információkat, hogy megfigyelik és megkérdezik azokat az embereket, akik interakcióba lépnek a robotokkal.
 
A csapat azt reméli, sokféle reakciót kap majd, s ezzel jobban átláthatja, milyen tapasztalatokat szereztek a robotok az egyetemen. Olvasd el: Szívesebben beszélnek női robotokkal az emberek
 
Abban bíznak, kutatásaik segíteni fogják a tervezőket jobban megérteni, hogyan hozhatnak létre olyan robotokat, amelyek együtt létezhetnek az emberekkel a nyilvánosság előtt, illetve, pontosan hogyan kell mozogniuk ezeknek a robotoknak, amikor kapcsolatba lépnek velük.
 
A diákok nem minden nap látnak négylábú robotokat az egyetem körül járkálni, az egyetemi campusok népszerű tesztelési helyszínek manapság a mobil robotok számára.
 
Számos szállító robot működik a járdákon, amelyeket robotgyártó cégek - köztük a Starship Robotics és a Kiwibot
működtetnek és szolgáltatásokat nyújtanak egyetemi, főiskolai kampuszokon.
 
Az új kutatás a kutatócsapat hatéves projektjére épül, amely 2021 szeptemberében indult, Robotokkal élni és dolgozni címmel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.