2022. 12. 21. - 09:40

Mesterséges intelligencia - Hosszú távon folytatódik az ipari robotok telepítése

Mesterséges intelligencia - Hosszú távon folytatódik az ipari robotok telepítése

Számos szervezet hajtott végre az elmúlt pár évben gyors ütemben technológia-vezérelt változtatásokat. A 2023-as előrejelzések szerint a globális bizonytalanságok ellenére az ipari robottelepítések növekedése folytatódni fog.

Sokakat érdekel, milyen előrejelzések várhatók 2023-ra a robotika fejlődése szempontjából.
 
Az elmúlt néhány esztendőben számos szervezet hajtott végre gyors ütemben technológia vezérelte változtatásokat. Ahogy a társadalom egyre digitálisabbá válik, a technológia befogadása és az új folyamatok hatékony kezelése szinte minden vállalkozás sikerének kulcsa.
 
A munkahelyek gyors átalakulása minden iparágban nyilvánvaló, legyen szó a hibrid munkavégzésről vagy az új technológiák bevezetéséről.
 
Íme néhány az előrejelzések közül.
 
Egyrészt, a kulcsrakész megoldások minden eddiginél hozzáférhetőbbé teszik az automatizálást. Olvasd el: Kína új 5 éves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában
 
Mesterséges intelligencia - Egy adatközpontban dolgozó robot munka közben
Mesterséges intelligencia - Egy adatközpontban dolgozó robot munka közben
 
Az elmúlt esztendőkben tanúi lehettünk számos kifinomult technológia fejlődésének. A robotika, a gépi tanulás és más technológiák fejlődése tízszeresére növelte a változás ütemét. Bár ezek az üzleti világ megváltoztatását vagy forradalmasítását ígérik, minden technológiai vállalat ugyanazzal a problémával küzd: nem lehet mindenben jó.
 
A robotika világában sincs ez másképp. A robotrendszer létrehozása a többi között hardverfejlesztést, szoftverfejlesztést, alkalmazásfejlesztést, szenzorokat és interfészeket igényel. Ezért lesz 2023 a kulcsrakész megoldások éve.
 
Ennek középpontjában áll az Original Equipment Manufacturer (OEM) – vagyis, a meglévő technológiák köré új alkalmazásokat és termékeket létrehozó vállalatok.
 
Ők képesek ösztönözni az innovációt, azzal, hogy a technológiák kombinálásával komplett megoldásokat kínálnak a leggyakoribb alkalmazásokhoz, mint például a hegesztés és a raklapozás. S hogy mi az eredmény? Az automatizálás minden eddiginél kifinomultabb, s egyben egyszerűbben használható is lesz.
 
Jó példa ennek a működésére az Enabled Robotics, egy dániai OEM-gyártó. A vállalat 2016 óta azon dolgozik, hogy kétféle élvonalbeli technológiát egyesítsen az együttműködő robotkarok (kobotok) autonóm mobil robotokra (AMR) felszerelésével.
 
A hibrid technológia ma már az iparban, a raktárkezelésben és a gyártásban is működik, a robotikát a szolgáltató alkalmazásokhoz és a kórházi intralogisztikához vezetve. 
 
Végső soron ezek az azonnali megoldások megkönnyítik a vállalatok számára a kulcsfontosságú technológiák integrálását, így tehát nincs határa annak, milyen fantáziadús módszereket találnak majd a vállalatok arra, hogy robotokat hozzanak az emberek mellé a munkahelyeken. Olvasd el: Hegesztőket helyettesíthetnek a robotok?
 
Minden jel arra utal, hogy a globális bizonytalanságok ellenére az ipari robottelepítések hosszú távú növekedése folytatódik majd.
 
Az IFR World Robotics Report jelentés legutóbb azt mutatta, hogy az ipari robotok telepítése 2021-ben történelmi csúcsot ért el: 31 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.
 
Összességében 2015 és 2021 között világszerte több mint kétszeresére nőtt a robottelepítések száma. Bár a növekedés 2022-ben lassúbbnak tűnt az egész szektorban, ez nagyrészt a világjárvány és az elektronikai alkatrészek szűkössége által kiváltott globális bizonytalanságra vezethető vissza.
 
Nagyon valószínű, hogy 2023-ban folytatódik a kobot automatizálás emelkedő trendje. Ennek oka az, hogy a vállalkozások világszerte munkaerő- és szakképzettséghiánnyal néznek szembe. Az ipar előtt álló napi kihívások ellenére az Ipar 5.0 irányában történő átmenet kellős közepén járunk - melyben a robotok mellett végzett munka emberközpontúbb, fenntarthatóbb lesz, s ellenállóbb, rugalmasabb vállalkozásokat teremt.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.