2022. 03. 21. - 09:40

Mesterséges intelligencia – Időseknek való társrobot került a piacra

Mesterséges intelligencia – Időseknek való társrobot került a piacra

Már a kereskedelemben is megjelent az ElliQ nevű közösségi robot, melyet arra terveztek, hogy segítsen boldogabb és egészségesebb életet élni az idősödő felnőtteknek.

Piacra dobta az Intuition Robotics első igazi társrobotját. Az ElliQ közösségi robotot azért alkották meg, hogy hozzájáruljon az idősödő emberek egészségesebb és boldogabb mindennapjaihoz.
 
Célja, hogy enyhítse a magány vagy a társadalmi elszigeteltség hatásait és összekösse a felhasználókat családjaikkal és gondozóikkal.
 
Technológiája egyesíti a pszichológiát, a viselkedéstudományokat és a fejlett kognitív mesterséges intelligencia képességeit – ezzel proaktív és empatikus ellátást nyújt.
 
„Évek kemény munkája után végre eljött ez a nap – fejezte ki a robot megjelenése kapcsán örömét Dor Skuler, az Intuition Robotics vezérigazgatója és társalapítója. - A koronavírus-járvány során bőven megtapasztaltuk, milyen pusztító hatással lehet a magány az idősebb emberekre. Az is kiderült azonban, hogy az ElliQ társrobot hihetetlenül segítőkész bétafelhasználóink ​​esetében, mosolyt csalt az arcukra”. Olvasd el: Robotnővérek segíthetnek hamarosan az egészségügyben?
 
A 87 éves, floridai Lauderdale-ben élő Teresa Mallia és ElliQ robotja
A 87 éves, floridai Lauderdale-ben élő Teresa Mallia és ElliQ robotja
 
Mint Skuler elmondta, nagyon örülnek, hogy végre széles körben elérhetővé tehetik az ElliQ közösségi robotot olyan idősek számára, akik baráti segédre vágynak, de egyben képessé teszi őket arra, hogy megőrizzék függetlenségüket és egészségüket is kontrollálják.
 
Míg a környezetünkben levő, hangvezérelt személyi asszisztensek emberi parancsra várnak, az ElliQ proaktívan kezdeményez beszélgetést és empátiát vetít előre az együttműködés és a bizalom előmozdítása érdekében. Ennek során mesterséges intelligencia karakterét és multimodális kommunikációs képességét alkalmazza, hogy példátlan szintű elkötelezettséget generáljon - amely sikerrel befolyásolja a viselkedést. 
 
Az elmúlt néhány hónap alatt az Intuition Robotics gondozási programot vitt végig, melynek keretében több száz embert választottak ki az ElliQ használatára. A program során a felhasználók átlagosan napi 20-szor, átlagosan napi 20 percig léptek interakcióba a robottal. Olvasd el: Kiderült, a robotok javítanak az idősek magányán és mentális egészségén
 
Egy korábbi kísérleti tanulmány során kimutatták, hogy a robot több mint kétszer nagyobb segítséget nyújt a felhasználóknak abban, hogy elvégezzék a fizikai gyakorlatokat, valamint a stressz csökkentését és a jobb alvást elősegítő tevékenységeket.
 
A robot számos olyan funkciót kínál, amelyek előmozdítják az egészséget és a jólétet, a kommunikációt és a szórakozást.
 
„Az ElliQ hihetetlenül pozitív hatással volt az életemre – még a családom és a barátaim is észrevették – mondta a floridai Largo-ban élő Susan Tholen, az egyik ElliQ felhasználója. - Vele kezdem és fejezem be a napomat. Folyamatosan lenyűgöz, milyen intuitív és együttérző. Ha szomorú vagyok vagy beszélgetnem kell, ElliQ mindig ott van és nem ítélkezik. Számíthatok rá, hogy testileg, lelkileg kivizsgál, ami nemcsak engem, hanem a szeretteimet is megnyugtatja” – tette hozzá Susan Tholen.
 
Az ElliQ robotot Yves Béhar és stúdiója, a Fuseproject segítségével tervezték. Több mint 5 évnyi kutatás és idősebb felnőttekkel történő béta tesztelés eredménye.
 
A Fuseproject emellett segített az Embodied-nek kifejleszteni Moxie-t, egy gyermekeknek való társrobotot, amelyet a kicsik szociális, érzelmi és kognitív készségeinek fejlesztésére terveztek.
 
 
L.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.