2021. 12. 26. - 09:15

Mesterséges intelligencia - Így menti az epret a lisztharmat-kezelő robot

Mesterséges intelligencia - Így menti az epret a lisztharmat-kezelő robot

Komoly hasznát vehetik az epertermesztők az autonóm robotplatformnak, amely UV-C kezeléssel csökkenti a lisztharmatot a gyümölcsön.

Újabb sikeres robot a gyümölcstermesztésben: a Thorvald elnevezésű autonóm robot platform úgy távolítja el az epren keletkező lisztharmatot, hogy UV-C kezelést használ. Gyártója, a Saga Robotics kiemelte: a brit termesztési szezonban ezúttal teljes kontrollt értek el a kórokozó felett, mindkét epertermesztéssel foglalkozó farmon.
 
A robot 2021 márciusa és októbere között nagyjából 10,6 hektáron végzett UV-C kezelést a Clock House Farm Ltd. és a Hugh Lowe Farm Ltd. 2 hektáros területén az angliai Kentben.
 
Az időszak alatt egyik gazdaságnak sem kellett permeteznie epernövényeit semmilyen lisztharmat elleni vegyszerrel. Olvasd el: Levegőből számolja az epret a mesterséges intelligencia 
 
A robot platform UV-C kezeléssel mentesíti a lisztharmattól az epret
A robot platform UV-C kezeléssel mentesíti a lisztharmattól az epret
 
„A szezon során robotjaink több mint 7300 lineáris kilométernyi epret kezeltek tökéletesen hatékonyan, 100 százalékos megbízhatósággal és hibamentesen. Az eredmények láttán csak nőtt azoknak a száma, akik már korábban is nagy érdeklődést mutattak szolgáltatásunk iránt” – mondta Pål Johan, a Saga Robotics vezetője.
 
A Thorvald UV-C kezeléses platform már kapható kereskedelmi forgalomban. A gyártó pedig növeli a kapacitást, amilyen gyorsan csak lehet. Olvasd el: Két óra alatt végez 3 hektárral az eperpermetező robot
 
„Jelenleg nem tudjuk kielégíteni a keresletet, de szeretnénk, ha az érdeklődő termelők jelentkeznének a várólistára, hogy a lehető legjobban meg tudjuk tervezni a mennyiséget” – fogalmazott a cég.
 
A Saga Robotics nem a robotot adja el, hanem az általa elvégzett munkát. A cég hektáronként fix díjat számít fel, mely magába foglalja a robot üzemeltetését is.
 
Fotó: sagarobotics.com
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.