2020. 05. 17. - 08:00

Íme a nyertes eurovíziós dal mesterséges intelligencia használatával

Íme a nyertes eurovíziós dal mesterséges intelligencia használatával

Egy ausztrál csapat győzött a versenyen, melynek célja Eurovíziós dal írása volt - mesterséges intelligencia segítségével.

Meghirdették és meg is nyerte egy csapat azt a megmérettetést, melynek célja eurovíziós dal írása volt, mégpedig mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásával.
 
Az ötlet a holland VPRO műsorszolgáltatótól származott, miután Hollandia győzött a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Nemzetközi verseny lett a dologból, különösen, hogy idén a koronavírus-járvány miatt a megmérettetést nem rendezhették meg.
 
A mesterséges intelligencia használatával született, győztes dal címe Beautiful the World – a természet súlyos tűzvészből való felépülése inspirálta. A rendkívül nehezen csillapodó lángok 2020 elején sújtották Ausztráliát.
 
Összesen 13 csapat vett részt a versenyben, Hollandia, Ausztrália, Svédország, Belgium, az Egyesült Királyság, Franciaország és Svájc.
 
 
Az ausztrál csapat, melynek neve Uncanny Valley, jó példa arra, miként egyesülhet az ember és a robot tudása egy napon. Matematikusok, számítógép-tudósok és szociálantropológus diákok alkotják, zenei producerekkel kiegészülve.
 
A dallamot és a szöveget MI-rendszer írta, melyet koala, kookaburra és tasmán ördögök hangmintáival képeztek. A közönség nagy többsége ez a dal mellett tette le a voksát.
 
Nagyra értékelte a számot a mesterséges intelligencia-szakértő Vincent Koops, Anna Huang és Ed Newton-Rex, ugyanakkor teljes pontszámot a német Dadabots x Portrait XO csapata kapott, mivel a szakértő csapat „le volt nyűgözve az MI zenei alkotáshoz történő felhasználásának széles körű, innovatív megközelítéseitől”.
 
„Nehéz egy dalt mesterséges intelligenciával összeállítani, hiszen minden olyan kreatív kihívással meg kell birkózni, amely a dalszerzéshez társul, miközben arra is törekedni kell, hogy a gépi tanulás megfelelő legyen”.
 
Kiemelték, hogy a versenyben résztvevő csapatok nemcsak feszegették saját személyes kreativitásuk határait, hanem betekintést engedtek a közönségnek az ember és az MI zenei együttműködésének izgalmas jövőjébe.
 
Karen van Dijk, a VPRO főszerkesztője, aki útjára indította a versenyt, elmondta: minden csapat a legtöbbet hozta ki a mesterséges intelligencia kreatív lehetőségeiből.
 
„Úgy vélem, egyes dalok még a hivatalos Eurovíziós Dalfesztiválon is megállnák a helyüket” – jelentette ki.
 
A csapatokról részletes információkat tettek közzé a VPRO weboldalán, a verseny élő közvetítése pedig a YouTube-on is megtalálható.
 
Nézd meg, milyen zenét alkotott még a mesterséges intelligencia!
 
Olvasd el: így alakítja művészeti alkotásokká a fotókat a mesterséges intelligencia
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.