2022. 03. 20. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Japán a világ vezető ipari robotikai gyártója

Mesterséges intelligencia - Japán a világ vezető ipari robotikai gyártója

Japánnak köszönhető a globális ipari robot-kínálat csaknem 50 százaléka, mellyel a világ vezető gyártója ezen a területen – derült ki a Nemzetközi Robotika Szövetség jelentéséből.

Japán gyártja a globális ipari robot-kínálatának 45 százalékát – áll a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) legutóbbi jelentésében, mely azt is egyértelművé teszi, hogy ezzel a keleti szigetország a világ vezető ipari robotgyártójává vált.
 
Japán igen gyorsan növelte termelési kapacitását. 2020-ban az exportarány 78 százalékkal emelkedett: 136.069 robotot szállítottak ki megrendelőiknek.
 
Érdemes tudni, hogy jelentős az automatizálságuk - 2020-ban a harmadik helyen állt az IFR listáján, amely a legjobban automatizált országokat vonultatta fel. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Robot ad biztonságot Japán nyilvános helyein
 
Japán gyártja a globális ipari robot-kínálatának 45 százalékát
Japán gyártja a globális ipari robot-kínálatának 45 százalékát
 
Japán leginkább Kínába és az Egyesült Államokba exportálja robotjait.
 
„A japán ipari robotok exportja átlagosan 6 százalékos éves növekedési ütemet ért el az elmúlt 5 évben mondta Milton Guerry, az IFR elnöke. - Ugyanakkor a robotimport mindig is rendkívül alacsony volt. 2020-ban a japán berendezéseknek csak 2 százalékát importálták. A hazai japán robotpiac egyébként Kína után a második legnagyobb a világon.”
 
Export Kínába és az Egyesült Államokba
 
A jelentés alapáján a japán robotikai és automatizálási export 36 százaléka Kínába irányult. A gyártók – hasonlóan számos más nemzetközi beszállítóhoz - előnyt élveznek Kínában, ugyanis annak érdekében, hogy közvetlenül kiszolgálhassák a piacot, ebben az országban gyáraik is vannak.
 
Mindez különösen előnyösnek bizonyult a koronavírus világjárvány idején, amely megzavarta a nemzetközi ellátási láncokat. Olvasd el: Munkaerőhiányát oldalán meg Japán a betakarító robottal
 
Kína meglehetősen határozottan és agresszíven fejleszti robotikai ágazatát. 2015 és 2020 között az IFR szerint a világ huszonötödik legautomatizáltabb országából a kilencedikké vált. 2020-ban Kínában 246 ipari robot jutott 10 ezer dolgozóra.
 
Amellett, hogy növelik az országban a robotok számát, Kína legújabb, ötéves robotikai tervével szeretné robotikai iparágát a globális robotikai innováció kulcsfontosságú forrásává tenni.
 
A tervben öt fejlesztési feladatot fogalmaztak meg, melyek között szerepelt a robotikai alkalmazások mélységének, szélességének bővítése az országon belüli, illetve új technológiák fejlesztése és a robotikai ipar további szabványosítása.
 
Kína növelte a hazai iparágak telepítéseinek számát, annak ellenére, hogy ezek nagy részét a külföldi létesítmények teszik ki – közölte a Nemzetközi Robotika Szövetség. 2020-ban a hazai cégek 45.347 robotot telepítettek, szemben a 123.030 külföldi telepítéssel.
 
Japán második legnagyobb ipari robotpiaca az Egyesült Államok – ez adja az ipari robotexport 22 százalékát. Az IFR szerint Amerika valószínűleg többet fog profitálni a világjárványból, s valószínűleg nagyobb mértékű japán exportnak is helyet ad.
 
2020-ban az Egyesült Államok volt a hetedik legautomatizáltabb ország a világon - nagyjából 255 ipari robot jutott minden 10 ezer alkalmazottra.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.