2022. 10. 27. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Munkaerőhiányt enyhít az új fa- és szőlőtermesztési robot

Mesterséges intelligencia - Munkaerőhiányt enyhít az új fa- és szőlőtermesztési robot

Fa- és szőlőtermesztési feladatokat automatizál egy vadonatúj autonóm jármű, amellyel az új-zélandi Robotics Plus rukkolt elő.

Autonóm járművet mutatott be az Új-Zélandi székhelyű Robotics Plus: a többcélú, moduláris platform automatizálja a fa- és szőlőtermesztési feladatokat.
 
A mezőgazdasági vállalat különféle tevékenységekre tervezte a robotot, amely a gyümölcsösökben és szőlőültetvényeken dolgozhat – s amellett, hogy enyhíti a folyamatos munkaerőhiányt, az ipar átalakítását is megcélozza.
 
A többcélú Unmanned Ground Vehicle (UGV) jármű látórendszerek és más technológiák kombinációját használja a gyümölcsös vagy szőlőskert környezetének érzékelésére - lehetővé téve a feladatok optimalizálását, valamint intelligens és célzott alkalmazások végrehajtását.
 
A technológia elsőként az intelligens permetezést oldja meg. A rendszer változtatja az áramlási sebességet, biztosítva a permetezés hatékonyságát, miközben csökkenti a bevitelt. A permetezési mennyiséget és a légsebességet zónák szabályozzák, a robot pedig reagál, amikor a permetező a gyümölcsös vagy a szőlősorok mentén mozog. Olvasd el: Új munkahelyeket is teremtenek a mezőgazdasági drónok
 
Mesterséges intelligencia - Munkaerőhiányt enyhít az új fa- és szőlőtermesztési robot
Mesterséges intelligencia - Munkaerőhiányt enyhít az új fa- és szőlőtermesztési robot
 
A termelők több szerszámot is alkalmazhatnak az adaptálható és konfigurálható mezőgazdasági platformon, a napi munkától függően – olyan tevékenységekhez, mint a gyomirtás, talajtakarás, kaszálás és terméselemzés.
 
„Rugalmas mezőgazdasági platformot hoztunk létre, amely képes alkalmazkodni a különböző terménytípusokhoz, különféle alkalmazásokhoz szükséges eszközökkel. Így egész évben biztosít automatizálási előnyöket és maximalizálja a gépek kihasználtságát” - mondta Steve Saunders, a Robotics Plus társalapítója és vezérigazgatója.
 
Hozzátette, hogy a mai, változó világban, ahhoz hogy alkalmazkodni és boldogulni tudjanak, valamint fenntartható és versenyképes jövőt teremtsenek a mezőgazdasági és speciális fatermesztési ágazatban, a termelőknek és a gyümölcsösöknek olyan automatizálásra van szükségük, amely megoldja a valós problémákat - csökkenti a függést az egyre költségesebb és nehezen elérhető gépkezelőktől és adatvezérelt betekintést nyújt a döntéshozatalhoz, megfelelő tájékozódással. Olvasd el: Munkaerőhiányát oldaná meg Japán a betakarító-robottal
 
A Robotcs Plus UGV járműve rendkívül jól manőverezhető, kicsi a helyigénye, egyedi kormánykonfigurációval rendelkezik, amely elektromos kormányzást és független motorokat tartalmaz. 
 
Különböző növényfajtákon alkalmazható, 1,8 méteres minimális sortávolsággal.
 
A hibrid elektromos dízel UGV kiemelkedő teljesítményt nyújt ezen a területen – hangsúlyozta Alistair Scarfe, a Robotics Plus társalapítója és műszaki igazgatója.
 
„Az elektromos hajtású motorok kiváló nyomatékot és irányítást biztosítanak, míg a Tier 4 dízelgenerátorral a jármű hosszabb ideig képes működni"– mondta Scarfe.
 
Hozzátette, hogy a robot jármű minimálisra csökkenti az üzemanyag-fogyasztást az összes rendszer elektromos meghajtásanak köszönhetően, beleértve a szerszámok használatát is.
 
A Robotics Plus vállalat vezető technológiai beszállítókkal alakított ki partneri viszonyt, így Yamaha Motor Company-val, az Autonomous Solutions-szal és a Croplands-szel, azzal a céllal, hogy a jármű robosztusságát és támogatását növeljék, mivel erre szüksége van egy olyan környezetben, mint a mezőgazdaság. Saunders szerint partnereivel a Robotics Plus a kategóriájában legjobb platformot hozta létre a mezőgazdasági ágazat számára.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.