2022. 01. 21. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Jól teljesít hazánk első pénztármentes bisztrója

Mesterséges intelligencia - Jól teljesít hazánk első pénztármentes bisztrója

Megnyílt hazánk első pénztárosmentes kávézója Budapesten, ahol a vendégek a fogyasztást követően egyszerűen kiléphetnek a boltból. A fogyasztás automatikusan levonódik a számlájukról. A módszer szerte a világon terjed.

Elindult Magyarország első bisztrója, ahol nincs szükség rá, hogy odamenjünk a pénztárhoz vagy a pincérnél rendezzük a számlát.
 
A kávézó teljesen automata, mesterséges intelligencián alapuló technológia működik benne, mellyel lényegében bármely üzlet esetében kivezethető a kassza használata – tudatta az MTI.
 
A budapesti bisztrót a Kende Gastro Zrt. nyitotta 2021 december végén az Agora Budapest irodaházban, ekkor azonban nyilvánvalóan még nem nyilatkozhattak arról, hogyan debütált. 
 
A cég 2021 márciusában szerződött le arra, hogy teljesen automata üzleteket épít ki, s kizárólagos, Magyarországra szóló együttműködési megállapodást kötöttek az AiFi amerikai startuppal - árulta el Kende Gábor az MTI-nek.
 
Több céget tanulmányoztak, mielőtt választásuk az AiFi-re esett. A technológiai szabadalom az övé, a magyar vállalkozás pedig az egyik európai forgalmazó.
 
Ahhoz, hogy ezekben a boltokban vásárolni lehessen, szükséges a mobilapplikáció
Ahhoz, hogy ezekben a boltokban vásárolni lehessen, szükséges a mobilapplikáció
 
Ezekben az üzletekben nincs kassza, a vásárlást kamerák követik, a rendszer virtuális kosárba helyezi a termékeket és az applikációba elmentett bankkártyáról automatikusan leveszi az összeget.
 
Talán nem meglepő, hogy a boltok 24 órában működhetnek, pénztárosok és pincérek híján.
 
A bisztró mintaboltnak tekinthető a technológia demonstrálására, mellyel az érdeklődők a helyszínen megismerkedhetnek – mondta Kende Gábor az MTI-nek.
 
Máshol is vannak ilyen üzletek
 
Ezt a technológiát 2018-ban az Amazon fejlesztette ki, s ösztönözte a hasonló rendszerek kiépítését más cégeknél is.
 
2020 februárjában nyílt meg az Amazon rendszerét alkalmazó Go Grocery kasszamentes bolt az amerikai Seattle-ben. A beszerzés során nem érintkezik senki pénztárossal, a bevásárlás összegét Amazon-számlájukról emeli le a rendszer és küldi a nyugtát.
 
2020 folyamán a Walmart-láncolat is tesztelni kezdte üzleteiben a pénzáros – vagyis kontakt – nélküli vásárlást, tekintettel a koronavírus-járvány kitörésére.
 
Jó példa a Londonban található Amazon bolt is, mely 2021 elején nyitott - szintén nincs kassza, a fizetés arfelismerésen keresztül történik. Az Ealing-beli üzletben szenzorok és mesterséges intelligencia követi nyomon a vásárlást, viszont szükséges, hogy a vevőknek legyen okostelefonos applikációjuk a boltra. Olvasd el: Arccal lehet fizetni az Amazon boltjában Londonban
 
Ázsia sem maradt ki a mesterséges intelligencia rendszer kipróbálásából: 2020 elején nyitott meg egy tokiói kisbolt, ahol nincs személyzet. Yamanote-ban található, s szintén kamerák követik a vevőket, mesterséges intelligencia figyeli, hogy ki mit vesz le a polcokról, az ajtó pedig csak fizetést követően nyílik ki. Olvasd el: Mesterséges intelligencia szolgál ki egy tokiói kisboltban
 
2021 szeptemberében az Egyesült Arab Emirátusokban is bemutatták az első teljesen automatizált, pénztárgép nélküli boltot: a Carrefour kiskereskedelmi óriás egy dubai bevásárlóközpontban mutatta be elképzeléseit az iparág jövőjéről. A kisbolt úgy néz ki, mint bármely hétköznapi üzlet, de itt is a mesterséges intelligencia és a kamerák dolgoznak.
 
A boltokban kamerák és mesterséges intelligencia figyel
A boltokban kamerák és mesterséges intelligencia figyel
 
2021 októberében a kanadai Torontóban nyitott meg a 24 órás, pénztármentes bolt: ahhoz, hogy vásárolni lehessen, a vevőnek itt is rendelkeznie kell az üzlet mobilalkalmazásával.
 
Az Amazon egyébként már 2021 szeptemberében beszélt arról: azt tervezi, hogy 2022 folyamán további üzletekben indítja el pénztáros-mentes mesterséges intelligencia-rendszerét: a Whole Foods két boltjában – az élelmiszerlánc a vállalat tulajdonában van.
 
A tételeket szintén az Amazon-számlára terhelik, miután a vásárlók elhagyják az áruval a boltot.
 
Itt ugyanakkor a régimódi fizetésre is lesz lehetőség: készpénz, ajándékkártya és egyéb fizetési módok fogadására alkalmas pénztári sávok állnak majd rendelkezésre, ahol a vevő lebonyolíthatja a vásárlást.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.