2022. 08. 28. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Jön és ás a teljesen önjáró markológép

Mesterséges intelligencia - Jön és ás a teljesen önjáró markológép

Teljesen autonóm markológépet mutatott be egy technológiai vállalat, amely az építkezéseken és más, nagy igénybevételű alkalmazásokhoz is használható.

Önjáró markológéppel rukkolt elő az SRI - a Stanford Egyetem által 1946-ban alapított technológiai fejlesztő cég.
 
Az autonóm, „okos kotrógép” nemcsak építkezéseken, egyéb, hasonló nagy igénybevételű alkalmazásokhoz is tökéletes.
 
Távolról is lehet működtetni, ráadásul kiterjesztett valóság rendszerrel rendelkezik, amely biztonságossá, kényelmesebbé teszi a vele való munkát - a cég szerint olyan egyszerűvé, mintha videójátékkal játszanánk.
 
Az SRI a Nintendo Wii-hez hasonlítja az önjáró markológépet, mondván: a vezérlőrendszer elsajátítása csupán néhány percet vesz igénybe, a kotrógépek „robotizálási frissítése” révén a kezelőnek nem kell a vezetőülésben ülnie, sőt a világ bármely pontjáról képes kezelni a gépet. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Jöhetnek az önjáró építőgépek
 
Mesterséges intelligencia - Jön és ás a teljesen önjáró markológép
Mesterséges intelligencia - Jön és ás a teljesen önjáró markológép
 
Nem nehéz kitalálni, mi áll a robotizált markológép munkába állítása mögött. A munkavállalók nyugdíjba vonulásával az építőipar egyre nehezebben talál kezelőt a nehézgépekhez.
 
A nem túl biztató helyzet hatására az SRI robotizált megoldást fejlesztett az ismétlődő műveletek, így például az ásás automatizálására, s lehetővé teszi az intuitív távoli kezelést a bonyolultabb műveletek végrehajtásához. Olvasd el: Szinte teljesen robotok építenek egy japán gátat
 
Ez a progresszív autonómia-megközelítés növeli a megmaradt dolgozók termelékenységét, új lehetőségeket teremt a távoli dolgozók számára és arra ösztönzi az új munkavállalókat, hogy csatlakozzanak az iparághoz, mivel biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a berendezések működését – vélekedik az SRI.
 
Autonóm építőipari gépeket egyébként számos vállalat fejleszt már a világon. Valószínűnek tűnik, hogy 2022-ben és ’23-ban az építőipar elkezdi növelni az egész iparágra kiterjedő termelékenységet, jobban, mint amit a gyártás és a modern gazdaság más szegmensei az elmúlt 50 vagy annál is több esztendőben megtapasztaltak.
 
Az építőiparban használt fejlett gépek és berendezések ellenére számos kutatás azt mutatja, hogy az utóbbi időben az építőiparban volt a leglassúbb a termelékenység fejlődése a gazdaság többi nagy ágazatához képest.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.