2021. 07. 26. - 09:25

Mesterséges intelligencia – Lassan a bálákat is önjáró gép pakolja

Mesterséges intelligencia – Lassan a bálákat is önjáró gép pakolja

Érkezik a gazdák álma: magától mozgatja a bálákat a Bale Hawk névre keresztelt önjáró mezőgazdasági eszköz, amelyet egy amerikai cég fejleszt a gazdaságok további segítésére.

Nagyjából három kör alakú bála fér rá egyidejűleg a Bale Hawk-ra – vagyis a vadonatúj, fejlesztés alatt álló önjáró eszközre, amelyet a Vermeer cég alkotott meg, hogy segítsen a gazdáknak időben összeszedni a szénát.
 
Az amerikai, takarmányipari gépekkel foglalkozó vállalat a közelmúltban engedett bepillantást négy új koncepciójába, beleértve az autonóm bálamozgatót. Olvasd el: Kártevők felismerésében segít a mesterséges intelligencia
 
Mesterséges intelligencia segíti a gazdákat - Bálamozgatót fejleszt egy amerikai cég
Mesterséges intelligencia segíti a gazdákat - Bálamozgatót fejleszt egy amerikai cég
 
A bemutató videóban elhangzik: mi lenne, ha az utolsó széna-, takarmány- vagy szalmabála elkészítése után arra használhatnánk az időnket, amire csak akarjuk? Más dolgokkal foglalkozhatnánk, miközben egy gép összeszedi a bálákat nekünk?
 
A Bale Hawk becenevű önjáró bálamozgatót arra tervezték, hogy begyűjtse a bálákat, onnan, ahová letették őket a mezőn és a tároló helyre vigye.
 
Miután a felhasználó beprogramozta a robotot, meghatározva számára, hol dolgozzon, a gépnek egy Velodyne és egy Sick LiDAR szenzor - vizuális kamerával is felszerelve - segít megtalálni a bálákat. A LiDAR érzékelők, amelyeket általában az autonóm és önvezető járműveknél használnak az akadályok észlelésében, most a bálák felderítésében segédkeznek. Olvasd el: Útnak indult az elektromos szerszámszállító robot
 
A Bale Hawk önjáró bálamozgató könnyű, nagyjából 3 ezer kiló, s jelenleg dízelmotor hajtja. Kettő, vágányszerű talpon halad.
 
Két rakodóvágány segítségével felveszi a bálákat, majd egy másik vágánysorra mozgatja őket tovább, hogy az alvázra továbbítsa.
 
 
A jelenlegi prototípus legfeljebb 1,2–1,5 méter széles bálát képes felvenni és szállítani. A gép önállóan viszi a bálákat a kijelölt leadási helyre, ahol aztán sorokba rakja őket.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.