2020. 06. 26. - 09:45

Pixeles arcokat változtat fotóvá a mesterséges intelligencia

Pixeles arcokat változtat fotóvá a mesterséges intelligencia

Immár képes pixelek alapján kész fényképeket létrehozni egy új, mesterséges intelligenciával működtetett alkalmazás – mintha csak egy sci-fiben vagy krimiben lennénk.

Ismét új oldalát mutatja meg a mesterséges intelligencia: a segítségével működő új applikáció – melynek neve arcdepixelizátor – képes a pixeles felvételeket nagy felbontású képekké változtatni, akár egy sci-fiben.
 
Az alkalmazást Denis Malimanov orosz fejlesztő alkotta meg. Az applikáció StyleGAN-t használ és olyan képeket keres, amelyek méretcsökkentéskor az eredeti pixeles arcra hasonlítanak.depix_1
 
Az arcdepixelizátor nem „varázsolja” láthatóvá a fotón az aktuális személyt, hanem alternatív képet generál, hasonló megjelenésű fotót talál, s a pixelesített képet nagy felbontásúvá, realisztikussá változtatja.
 
 
Miután az alkalmazást kiadták, a felhasználók világszerte elkezdtek játszani a mesterséges intelligenciával, amely egyszerre természetesen több eredményt is mutathat – akkor is, ha a fotó ugyanaz volt.
 
Így például a Twitter felhasználók példákat mutattak arról, hogyan nézhetnének ki a népszerű videójáték-karakterek, Luigi vagy Mario.
 
Más felhasználók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a mesterséges intelligencia-eszköz nem mindig pontos, ha feketebőrű arcok feldolgozására kerül sor. Olvasd el: A maszkos arcot is felismeri a mesterséges intelligencia? 
 
Például Barack Obama volt amerikai elnök pixelezett képének feldolgozásakor az arcdepixelizátor fehér emberré változtatta őt. Az eredmény állandóan rossz volt, ami azt jelenti, hogy ezeket az adatokat és algoritmusokat elsősorban fehér arcokkal képezték.
 
Denis Malimanov magyarázatképpen elmondta: az eszközt nem azért fejlesztették ki, hogy megmutassák, mi a pixelesített kép valójában, hanem azért, hogy megtalálják az illeszkedő arcokat.
 
„Az MI-eszköz nem fogja visszaállítani az eredeti arcot. De segíthet az arcvonások azonosításában” – jegyezte meg a fejlesztő.
 
 
Fotó: Twitter
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.