2022. 09. 27. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Kína megint nagyot ugrott a robotika terén

Mesterséges intelligencia - Kína megint nagyot ugrott a robotika terén

Komoly előrelépést tett Kína: a robottelepítések száma 44 százalékkal nőtt meg az országban 2021-ben – áll a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) jelentésében.

Jelentős előrelépést könyvelhet el a keleti ország: a Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) szerint a kínai ipari robotika piacán 2021-ben 243.300 telepítés történt, ami 44 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest.
 
Már az sem volt elhanyagolható tény, hogy 2020-ban Kína a világ kilencedik legautomatizáltabb országa volt – Dániával együtt, ugyanis mindkét országban 246 ipari robot jut minden 10 ezer alkalmazottra.
 
A kínai robottechnikai piac mindössze 5 év alatt ért el gyors növekedést, amikor 2015-ben a 25. legautomatizáltabb országgá vált.
 
„Kína vezette a globális fellendülést a Covid-19 világjárvány után, 2021-ben a világ robottelepítéseinek felét mondhatta magáénak - mondta el Marina Bill, a Robotika Nemzetközi Szövetségének elnöke. - A növekedés minden iparágban erőteljes, ahol domináns az elektromos és elektronikai szektor – 30 százalék 81.600 telepítésre. Az autóipar is komoly fellendülést mutatott. Ezt elsősorban a kínai elektromos járművek gyártása okozta, ami 2021-ben 89 százaéékkal emelkedett, 50.700 telepítéssel.” Olvasd el: Bement az egyetemre Kína első virtuális hallgatója
 
Mesterséges intelligencia - Kína megint nagyot ugrott a robotika terén
Mesterséges intelligencia - Kína megint nagyot ugrott a robotika terén
 
Kína gyorsan növeli az országban tevékenykedő robotok számát, ám a robotok jó része még mindig külföldi beszállítóktól származik - különösen Japánból, Dél-Koreából és Európából.
 
Az IFR szerint 2020-ban a külföldi gyártók együttes részesedése 73 százalék volt a kínai robotikai piacon.
 
A keleti ország 2021 végén elővezette legújabb, ötéves tervét a robotikára vonatkozóan. Ez egy sor társadalmi és gazdasági fejlesztési kezdeményezést jelent, melyeket a kínai kormány 1953 óta tesz közzé. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Kína új ötéves tervvel érne el vezető szerepet a robotikában
 
A dokumentum több kisebb célt is megfogalmaz a kínai robotikai ipar számára 2025-ig, az átfogó cél azonban az, hogy Kína a globális robotikai innováció kulcsfontosságú forrásává váljon. A kormány arra is számít, hogy a robotikai ágazat működési bevételeinek átlagos éves növekedési üteme meghaladja a 20 százalékot.
 
Kínában jelenleg növekszik a hazai beszállítók által telepített robotok száma. 2020-ban 45.347 egységet szereltek be ezek a cégek. Nő viszont a külföldi telepítések száma is - 2020-ban az IFR szerint 24 százalékos volt, 123.030 darabra emelkedett a növekedés.
 
Júniusban az ország Emberi Erőforrások és Társadalombiztosítási Minisztériuma 18 új szakmát jelentett be, köztük a robotika mérnök technikust. Ennek lényege a robotok vezérlési algoritmusainak és operációs rendszereinek kutatása és fejlesztése, valamint a digitális szimulációs technológia alkalmazása.
 
„Kína még mindig nagy potenciállal rendelkezik a további növekedés tekintetében - mondta Bill. - Az ország robotsűrűsége a feldolgozóiparban 246 ipari robot/10 ezer alkalmazott, így 2020-ban a kilencedik helyen állt a világon. Tíz évvel ezelőtt Kína robotsűrűsége mindössze 15 egység volt."
 
Kína elöregedő népességének demográfiai jellemzői szintén munkaerőhiányhoz vezettek – ami  tovább növelte a robotautomatizálás iránti keresletet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.