2021. 04. 12. - 10:20

Mesterséges intelligencia - Learatja a babérokat a málnaszedő robot

Mesterséges intelligencia - Learatja a babérokat a málnaszedő robot

Egyre több pénzt áldoznak a gyártók a gyümölcsök és zöldségek betakarítására szolgáló robot-technológia fejlődésének felgyorsítására. A tervek szerint legközelebb a málnaszedő robot kerülne piacra.

Mivel a mezőgazdasági dolgozók száma egyre több országban csökken, a gyümölcs- és zöldségszedő robotokra fokozott igény mutatkozik. A gyártók sok pénzt ölnek abba, hogy minél gyorsabban előállhassanak a tökéletes robotokkal.
 
Legutóbb a brit Fieldwork Robotics emelte tőkéjét 780 ezer euróval, s az összeget arra szánja, hogy a betakarító robot-technológia fejlődését minél jobban felgyorsítsa.
 
Az új befektetés már meglévő és új befektetőktől származik – árulta el a Frontier IP Group, mely eredetileg birtokolta a Fieldwork Robotics részvényeinek több mint 25-át, ám az új finanszírozási forduló értelmében tőkerészesedése jelenleg 22,2 százalék. Olvasd el: 11 másodperc a japán gyümölcsszedő robot rekordja
 
Mesterséges intelligencia - A málnaszedő robot óvatosan takarítja be a gyümölcsöt 
Mesterséges intelligencia - A málnaszedő robot óvatosan takarítja be a gyümölcsöt 
 
Már az is bizonyos, hogy a befektetéssel a Fieldwork málnaszedő robotja piacra kerülését ösztönzi majd. A cég korábban a málnát választotta ki elsőként robotikus gyümölcs- és zöldségszedési projektjéhez, ez ugyanis a textúráját tekintve legfinomabb bogyós gyümölcs, ráadásul összetett lombozaton belül található meg.
 
Az első, terepen végzett tesztek a málnaszedő robottal már 2019-ben lezajlottak. A koronavírus-járvány korlátozásoktól függően az első prototípus 2021 júliusában jelenhet meg a földeken. A robot gyártásának előkészületei rögtön ezután elkezdődnek. Olvasd el: Spárgát szed a vadonatúj mezőgazdasági robot
 
A technológia moduláris kialakítással rendelkezik – ez azt jelenti, hogy alkalmazható különböző bogyós gyümölcsök és zöldségek betakarításához, tehát nemcsak málnát lehet vele szedni.
 
 
Az ismert zöldségtermelő Bonduelle Group márkával kötött egyezséget követően a Fieldwork Robotics a legújabb beruházást arra is használja majd, hogy karfiol-betakarító robot kifejlesztésén dolgozzon.
 
A Bonduelle ennek érdekében hozzáférést biztosít a robotikai cégnek a mezőkkel és a zöldségekkel kapcsolatos információkhoz, valamint a különböző termesztési és betakarítási körülmények ismeretéhez.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.