2021. 04. 01. - 09:45

Mesterséges intelligencia - Spárgát szed a vadonatúj mezőgazdasági robot

Mesterséges intelligencia - Spárgát szed a vadonatúj mezőgazdasági robot

Sparter néven készített új, mesterségesen intelligens betakarító robotot két holland cég, melyeket már be is vetnek a következő spárgaszezonban.

Hat darab Cerescon-féle betakarító robotot vetne be a következő spárgaszezonban a hollandiai Martens Asparagus és Teboza vállalat. A Sparter nevű gépek hamarosan elkezdhetik a munkát a mezőn.
 
A fenti kettő mellett még egy működik majd Hollandiában és egy Németországban a szezonban. Az ötödik bérelt gépként szüretel majd a két országban, a hatodik pedig roadshow-ra megy a német és az olasz területeken. Olvasd el: Svájcban már elérhető az elektromos gyomláló
 
A Cerescon gyártó szerint a Sparter robotok bevezetése egy új korszak kezdete, ha a spárga betakarításáról van szó.
 
Mesterséges intelligencia - Kitűnően működik a továbbfejlesztett spárgaszedő robot
Mesterséges intelligencia - Kitűnően működik a továbbfejlesztett spárgaszedő robot
 
Nemcsak azért, mert a betakarítási módszer robotizált, szelektív, vagy mert a nedvességérzékelőket földalatti detektálással kombinálják. A szoftver rengeteg adatot gyűjt majd, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak a termelésről és a minőségről - parcellánként és fajtánként.
 
A mesterségesen intelligens betakarító robot használata kevesebb zajjal és rezgéssel jár. A Sparter működését az előző szezon végéhez képest több szempontból is módosították. A generátor zajtermelése 80 decibel alá csökkent.
 
A járművet tizenkét támasztókerékkel látták el, ezek segítik zökkenőmentes haladását a mezőn, kevesebb rezgést produkálva. Olvasd el: Okos mezőgazdasági robotokkal rukkolnak elő a dánok
 
Az intelligens spárgaszedő érintőképernyővel van felszerelve. A munkaállvány csúszótetővel rendelkezik, így a kezelő érintőképernyőn keresztül irányíthatja a gépet - a munkahelyéről.
 
Ugyaninnen a tartályokat is megváltoztathatja, amelyekbe a betakarított spárga kerül. Ezenkívül áthelyezi őket a kívánt konténerbe, s közben előválogatást végezhet.
 
Az emelőkosár 120 kg spárgát tud megtartani a platform szélén elhelyezett tárolókban, s további 120 kilogrammot különböző helyeken. A platform bal és jobb oldalán egyaránt vannak fellépőrészek.
 
 
A szállítószalagon úgynevezett ujjak dolgoznak, melyek felemelik a spárgát a munkaállványra – ezeket 1 centiméterrel megtoldották. Mielőtt a zöldség a gyűjtőedénybe kerül, áthalad a hosszában forgó puha gumikerekeken - ezek az összes spárgát ugyanabba az irányba helyezik.
 
Beállítható úgy is, hogy a felesleges homokot visszaterelje a mezőre. A Sparter azonban szándékosan szed össze bizonyos mennyiségű talajt, hogy minimalizálja a spárga károsodását.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.